Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Crash test: Τι συμφέρει την Ελλάδα;

Το 20ήμερο, από σήμερα μέχρι και τις 25 Μαρτίου, είναι πολύ κρίσιμο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αποφάσεις, κυρίως, της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου θα σημάνουν πολλά για το μέλλον και της χώρας μας και της Ευρώπης. Η συντηρητική πλειοψηφία της Ευρώπης δεν δείχνει διάθεση να λάβει εκείνες τις αποφάσεις
που θα αποκρούσουν τις επιθέσεις κατά του κοινού νομίσματος, καθώς έχουν θεοποιήσει,
ιδεολογικά, τις αγορές.
Σε αυτή τη φάση και επειδή για την Ελλάδα τα πράγματα είναι δύσκολα και οι όποιες αποφ΄σεις θα είναι καθοριστικές για το μέλλον μας, αλλά και για την καθημερινότητά μας, καλό είναι να ξέρουμε ποιές είναι οι θέσεις των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών κομμάτων του Λαϊκού (της Μέρκελ, του Σαρκοζί και του Σαμαρά) και του Σοσιαλιστικού (του Γκάμπριελ, της Ομπρί και του Παπανδρέου) σε ότι αφορά τα μείζονα θέματα της Ευρώπης . αλλά και της Ελλάδας.
Στις 11 Μαρτίου, στο Γιούρογκρουπ και τις 24-25 στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητηθούν μείζονα θέματα και θα ληφθούν αποφάσεις που θα επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το πως θα πορευτεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Δείτε ποιές είναι οι θέσεις των συντηρητικών (ΕΛΚ) και των προοδευτικών (ΕΣΚ) για τα θέματα που καίνε την Ελλάδα.
 Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής δανείων:
ΕΣΚ Ναι (υπέρ της μεγαλύτερης δυνατής παράτασης)
ΕΛΚ Ναι (υπέρ περιορισμένης παράτασης –δεκαετίας για παράδειγμα)
Μείωση επιτοκίων:
ΕΣΚ Ναι
ΕΛΚ Υπό εξέταση (Το γεγονός ότι θα θέσει σχετικό αίτημα ο κεντροδεξιός νικητής των ιρλανδικών εκλογών Εντα Κένι μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του ναι)
Ενίσχυση κεφαλαίων/ αρμοδιοτήτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας:
ΕΣΚ Ναι (η πλειοψηφία των ηγετών της Κεντροαριστεράς τάσσονται υπέρ της δυνατότητας επαναγοράς χρέους από χώρες όπως η Ελλάδα, μέσω δανείου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο)
ΕΛΚ Όχι (Οι πιέσεις που δέχθηκε καγκελάριος Μέρκελ από την Μπούντεσμπανκ αποδεικνύονται καθοριστικές)
Ευρωομόλογο
ΕΣΚ Ναι (Οι Σοσιαλιστές θα υπογράψουν το ελληνικό κείμενο για την προώθηση του ευρωομολόγου)
ΕΛΚ  Όχι μεν, αλλά (Υπάρχουν αποχρώσεις στην προσέγγιση. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο έχει χαρακτηρίσει την ιδέα «ελκυστική» και δεν είναι ο μόνος) 
Φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών:
ΕΣΚ Ναι
ΕΛΚ Και ναι και όχι (Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί κεντροδεξιοί ψήφισαν υπέρ στο ευρωκοινοβούλιο). 
Με τις θέσεις του ΕΣΚ ταυτίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου και με τις θέσεις του ΕΛΚ ο Αντώνης Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου