Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Χάνει την ευκαιρία ο Αντώνης Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε την ευκαιρία στο Ελσίνκι, όπου βρέθηκε για να πάρει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ενόψει των Συνόδων του Γιούρογκρουπ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 11 και 24-25 Μαρτίου αντίστοιχα, ότι κάνει εθνική πολιτική και όχι
επικοινωνιακή, αλλά απέδειξε ότι κάνει το δεύτερο.
Κατ΄ αρχήν κανόνισε μια συνάντηση, καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, με το νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, μόνο και μόνο διότι εξελέγη με σημαία την αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ένταξης της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, στον οποίο έβαλε τη χώρα ο προηγούμενος πρωθυπουργός, επίσης δεξιός.
Στη συνέχεια, το μήνυμα που θέλησε να στείλει στους Έλληνες, ότι η χώρα πρέπει να βγει από το μνημόνιο, δεν τόλμησε να το αναπτύξει στη συνεδρίαση, ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, όντας βέβαιος ότι θα εισέπραττε τις αποδοκιμασίες όχι μόνο των δύο, αλλά και όλων των άλλων συντηρητικών ηγετών και θα βρισκόταν σε πλήρη απομόνωση.
Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει επίσης ότι οι λεονταρισμοί του νέου πρωθυπουργού της Ιρλανδίας έχουν σύντομη ημερομηνία λήξεως. Κι αυτό γιατί όσα λέει και όσα ζητεί, κανένας Ευρωπαίος συντηρητικός ηγέτης δεν προτίθεται να ικανοποιήσει. Απλά ο αρχηγός της ΝΔ προσπαθεί να παίξει με τις εντυπώσεις.
Αν ο κ. Σαμαράς είχε το σθένος να αντισταθεί στα σχέδια που προωθούν, ως αποφάσεις, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, δεν θα έπρεπε να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ανταγωνιστικότητα. Διότι, ως γνωστόν, ο γαλλογερμανικός άξονας είναι αυτός που προωθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας για να καταστεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου, πειθαναγκάζοντας συμφωνούντες και μη να το αποδεχτούν για να μη τους καταστρέψουν. Αυτό το σχέδιο, το οποίο σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό των πιο αδύναμων χωρών, έχει από χθες τη σύμφωνη γνώμη και τις ευλογίες του Αντώνη Σαμαρά.
Ο οποίος, στην ομιλία του, περιορίσθηκε να υποστηρίξει μόνο όσα φαίνεται ότι έχει πετύχει ήδη η κυβέρνηση και φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, παίζοντας εκ του ασφαλούς. Αλλά κι αν κάτι από αυτά δεν δώσουν, πιστεύει ότι θα βγει κερδισμένος, επιρρίπτοντας όλη την ευθύνη στον Γιώργο Παπανδρέου.
Ο αρχηγός της ΝΔ, στο Ελσίνκι, υποστήριξε, ουσιαστικά, μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις και κάτι ψέλλισε για τη μείωση των επιτοκίων. Ούτε λέξη δεν άρθρωσε για την ενίσχυση του χρηματοδοτικού ταμείου και το ίδιο έκανε για την παροχή δυνατότητας στις χώρες που έχουν πρόβλημα χρέους να επαναγοράσουν μέρος του με ευνοϊκούς όρους, αιτήματα που απορρίπτει ο γαλλογερμανικός άξονας και όλοι οι συντηρητικοί Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σαμαράς.  
Η Ευρώπη, στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικές ηγεσίες, δεν τολμά να λύσει τα προβλήματα. Δεν τολμά να τα βάλει με τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης. Και καταδικάζει τις κοινωνίες και τις οικονομίες στην παρακμή. Μεταξύ αυτών που πήραν αυτές τις αποφάσεις είναι και ο αρχηγός της ΝΔ.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου