Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Η κυβέρνηση χάνει όλες τις επικοινωνιακές μάχες

Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση, έχασε, σήμερα, την επικοινωνιακή μάχη. Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά πλέον έχει αρχίσει να γίνεται καθημερινή, σχεδόν, πρακτική. Αλλά για να μη θεωρηθούμε υπερβολικοί, αυτό γίνεται με συχνότητα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.. Τι έγινε σήμερα;
Αιφνιδίως ανακοινώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε σήμερα
ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα, είπαν από το Μέγαρο Μαξίμου, τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου. Η απόφαση της γνωστοποίησης της εν λόγω σύσκεψης, όπως ελέχθη, ήταν του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου. Ο άνθρωπος μια χαρά έπραξε. Διότι, θα σκέφθηκε, θα έρθουν 25 άτομα και θα μείνει κρυφό;. Κι αν η δημοσιοποίηση γινόταν από κάποιον από τους πολλούς πρόθυμους υπουργούς που έχουν προνομιακή σχέση με τα ΜΜΕ, τότε η κυβέρνηση, κυριολεκτικά, θα έτρεχε και δεν θα έφτανε. Βλέπετε, είχε προηγηθεί και η ανακοίνωση για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's.
Το κακό δεν αποφεύχθηκε. Η διαρροή έγινε από υπουργό στο "Μέγκα", το οποίο έκανε λόγο για έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο. Κι επειδή ο υπουργός μάλλον δεν γνώριζε το θέμα, άρα δεν το είπε, το κανάλι συνέδεσε τη συνεδρίαση με την υποβάθμιση, προσδίδοντας όχι μόνο αλλά και κρίσιμο χαρακτήρα στη σύσκεψη.
Το κανάλι, με βάση την πληροφόρηση που είχε, μια χαρά έκανε. Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα, Καθαρή Δευτέρα μεσημέρι, εν μέσω χταποδιού, καλαμαριού, οστράκων, ταραμοσαλάτας, χαλβά, τσίπουρου και ούζου, να ανακοινώνεται, αιφνιδίως, κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των υπουργών και των αρμοδίων κομματικών στελεχών. 
Δικαιολογημένα τα ΜΜΕ παρουσίασαν το θέμα ως ένα έκτακτο ίσως και κρίσιμο γεγονός, το οποίο συνδύασαν, επίσης δικαιολογημένα, με τη νέα υποβάθμιση και αγνόησαν τα περί προετοιμασίας ενόψει της Συνόδου της Ευρωζώνης. 
Έτσι η κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, βρέθηκε να τρέχει πίσω από τις εντυπώσεις, που ήταν βέβαιο ότι θα δημιουργούνταν από τον συγκεκριμένο χειρισμό του θέματος. Και πως να πείσει, τώρα, ότι δεν συμβαίνει κάτι έκτακτο και σοβαρό; Όταν, μάλιστα, ο Πρωθυπουργός, έχει καλέσει για αύριο σε συνάντηση τους πολιτικούς αρχηγούς; 
Τα πράγματα είναι απλά. Αν, πράγματι, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί παράγοντες, η σύσκεψη είχε αποφασιστεί πριν από μια εβδομάδα, θα όφειλαν να γνωρίζουν ότι η ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας θα είχε αυτά τα αποτελέσματα και όχι άλλα. Άρα, αντί να τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, θα έπρεπε να είχαν φροντίσει να ανακοινώσουν έγκαιρα τη σύσκεψη.
Έστω, όμως, ότι δεν προέβλεψαν τι θα ακολουθούσε, αν και είναι αδικαιολόγητοι να μη το προβλέψουν. Όταν αποφασίσθηκε να γίνει η σύσκεψη, γιατί δεν το ανακοίνωσαν οι ίδιοι και να δώσουν και το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα της σύσκεψης και άφησαν κάποιους υπουργούς να ενημερώσουν τα φίλια, σε αυτούς, ΜΜΕ και να τρέχουν, στη συνέχεια, να αλλάξουν τις εντυπώσεις;
Ως γνωστόν η πολιτική, σύμφωνα με τις προσεγγίσεις του συνόλου των πολιτικών αναλυτών, δεν είναι τίποτε άλλο από εντυπώσεις και τη διαχείρισή τους. Και οι επιδόσεις της κυβέρνησης, σε αυτό,  βαθμολογούνται με βαθμό κάτω από τη βάση.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου