Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Προβληματίζει δήλωση του Γιάννη Ραγκούση

Μια φράση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, σκόρπισε ανησυχία στο ακροατήριό του, το οποίο αποτελούνταν από κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και πρόσωπα με έντονη κοινωνική δράση, κοινό στοιχείο των οποίων ήταν ότι βρέθηκαν, ως φοιτητές τη δεκαετία του 1980, στις τάξεις της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, την ΠΑΣΠ.

Κάποιοι από αυτούς συγκρότησαν έναν φορέα με την επωνυμία Π-80 ή Ρ-80 και την περασμένη Πέμπτη έκαναν δημόσια εμφάνιση, με επίτιμους και επίσημους προσκεκλημένους, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Μιχάλη Καρχιμάκη, τον Σωκράτη Ξυνίδη, τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Γιάννη Πανούση (αν και ο τελευταίος είναι λίγο πιο μεγάλος) και πολλούς άλλους.
Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν ένας από τους ομιλητές. Στην ομιλία του υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου και διαβεβαίωσε τους παρισταμένους ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε όλες τις αλλαγές που θεωρεί απαραίτητες είναι δεδομένη και πέραν πάσης αμφιβολίας.
Η φράση, όμως, του Γιάννη Ραγκούση που έκανε εντύπωση και προκάλεσε τον προβληματισμό είναι η αμέσως επόμενη. Αφού διαβεβαίωσε ότι οι αλλαγές θα γίνουν, συμπλήρωσε: "δεν ξέρω, όμως, αν η ελληνική κοινωνία θα τις αντέξει".
Ο ίδιος δεν διευκρίνισε τι ήθελε να πει.
Ότι η κοινωνία είναι στα όρια της αντοχής της, αλλά παρόλα αυτά, η κυβέρνηση θα αγνοήσει αυτό το δεδομένο και θα οδηγήσει το λαό αυτής της χώρας στην απόγνωση; Αν πράγματι, αυτό έχει σκοπό να κάνει, τότε η κοινωνία του 1/3 και όχι των 2/3 είναι προ των πυλών.
Μήπως εκεί στο ΠΑΣΟΚ ζήλεψαν την τύχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουγγαρίας; Μήπως αποφάσισαν να το διαλύσουν; Ή μήπως δεν γνωρίζουν τη βασικότερη αρχή της πολιτικής, ότι οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν όλες μαζί, αλλά πρέπει να αφομοιωθούν οι πρώτες για να προχωρήσεις στις επόμενες; Αλλιώς προετοιμάζεις κοινωνικές εκρήξεις με απρόβλεπτες συνέπειες.
Εκτός κι αν η φράση Ραγκούση ήταν μια προειδοποίηση προς τον Πρωθυπουργό. Αλλά γιατί δεν τα λέει στον ίδιο, αφού συνομιλούν κάθε μέρα; Ή, γιατί δεν τα λέει στο υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξασφαλίσει και υποστήριξη;
Κάτι ακόμα που προκάλεσε απορίες. Ο κ. Ραγκούσης, αντιλαμβανόμενος την παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα, ζήτησε από τους εκπροσώπους του Τύπου, λόγω του ιδιωτικού, κατά κάποιο τρόπο, χαρακτήρα της συνάντησης, να μη δημοσιεύσουν τίποτε από όσα ειπώθηκαν. Οι δημοσιογράφοι (κακό του κεφαλιού τους) έκαναν το χατίρι του κ.  Ργακούση. Όλοι πλην ενός, ή μάλλον πλην μιας και ελπίζουμε ότι η παράκληση του υπουργού προς τους δημοσιογράφους δεν είχε την έννοια της εξασφάλισης αποκλειστικότητας για το "ΒΗΜΑ" και τη σύζυγο του Γραμματέα του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, η οποία υπογράφει το θέμα στην εφημερίδα και βρέθηκε στην εκδήλωση συνοδεύοντας τον σύζυγό της.
Το βέβαιος είναι, πάντως, ότι δεν θα βρεθεί, στο εξής, δημοσιογράφος που να μη δημοσιοποιήσει ότι πέσει στην αντίληψή του κι ας παρακαλάει ο υπουργός Εσωτερικών. Καλώς ή κακώς, του αποδίδεται ευθύνη για την "αποκλειστικότητα" του "Βήματος", με το οποίο, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του έχει εξαιρετικές σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου