Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Πόσο πιθανές είναι οι πρόωρες εκλογές;


Πάμε σε εκλογές; Το θέμα έρχεται και επανέρχεται με μεγάλη συχνότητα από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου, τον περασμένο Οκτώβριο και λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου το είχε αναφέρει με μεγάλη σαφήνεια, εξαρτώντας την απόφασή του από το αποτέλεσμα που θα έδινε η κάλπη.
Αυτές τις μέρες το θέμα επανέρχεται λόγω των δυσκολιών που
φαίνεται ότι συναντά η διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το "πακέτο" των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Δεκεμβρίου.
Ο ελληνικός τύπος βρίθει προβλέψεων ότι τα ελληνικά αιτήματα, πλην εκείνου της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις, δεν θα ικανοποιηθούν. Η κυβέρνηση, επομένως, θα βρεθεί στην ανάγκη να πάρει νέα σκληρά μέτρα, αλλά, γι αυτό, θα χρειαστεί λαϊκή νομιμοποίηση, άρα θα έχουμε εκλογές.
Την εκλογολογία τροφοδοτούν ηθελημένα ή όχι και πορισμένοι υπουργοί και μάλιστα πρωτοκλασάτοι. Όπως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στις δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη υπαινίχθη ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι για το πρόγραμμα 2012-2014, που υπερβαίνει τον συνταγματικό βίο της σημερινής κυβέρνησης, θα ενημερώσουμε τους Έλληνες πολίτες και, εδώ είναι το ζουμί, "θα ζητήσουμε τη στήριξή τους". 
Κι αν για την ενημέρωση μπορεί ο καθένας να υποθέσει πολλούς τρόπους για να γίνει αυτό, δεν είναι το ίδιο εύκολο να υπολογίσει πως και πότε θα ζητηθεί η στήριξή τους. Τρεις είναι, κατά βάση οι τρόποι για να δώσουν ή να μη δώσουν οι πολίτες τη στήριξή τους. Ο πιο αδύναμος είναι οι δημοσκοπήσεις. Να ερμηνευθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δίνουν υπεροχή της κυβέρνησης ως στήριξη και στο νέο πρόγραμμα. Επόμενος τρόπος το δημοψήφισμα, το οποίο αν είναι θετικό για την κυβέρνηση η στήριξη είναι πολύ πιο ισχυρή. Ο τρίτος τρόπος δίνει την απόλυτη νομιμοποίηση και δεν είναι άλλος από τις εκλογές.
Εννοείται ότι όλα αυτά ισχύουν για την περίπτωση κατά την οποία στις 25 Μαρτίου τα νέα από τις Βρυξέλλες δεν θα είναι ευχάριστα. Αλλά και ευχάριστα να είναι, υπάρχουν οι αναλυτές της απέναντι πλευράς, οι οποίοι έχουν έτοιμα τα σενάρια . σύμφωνα με τα οποία ο Παπανδρέου θα πάει σε εκλογές τώρα που θα έχει το πάνω χέρι. 
Ένα είναι βέβαιο. Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, από την εκλογολογία δεν γλιτώνουμε. Άλλωστε είναι πολλοί οι δημοσιογράφοι που βγάζουν το ψωμί τους εκλογολογώντας και πολλά ΜΜΕ που βγάζουν το παντεσπάνι τους.
Παραθέτουμε τη δήλωση Παπακωνασταντίνου η οποία ενίσχυσε τα εκλογικά σενάρια:
«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε αταλάντευτα. Θα συνεχίσουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο δρόμος μας οδηγεί στο να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι η πολιτική μας δεν εξαντλείται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, αλλά το υπερβαίνει.
Έχουμε εξηγήσει ότι θα τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας στο πρόγραμμα αυτό. Θα εξηγήσουμε στους Έλληνες πολίτες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και θα ζητήσουμε τη στήριξή τους γι’ αυτό το δύσκολο δρόμο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου