Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Το σχέδιο της ΚΕΔ για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας


Το σχέδιο της ΚΕΔ για την αξιοποίηση 52 εκτάσεων - οικοπέδων του Δημοσίου σε 20 νομούς μέσα στη διάρκεια του 2011 παρουσιάζει η «Ι». 1,2 δισ. μπορεί να εισπράττει ετησίως το Δημόσιο από την ΕΤΑ. Το σχέδιο της ΚΕΔ για την αξιοποίηση 52 εκτάσεων - οικοπέδων του Δημοσίου σε 20 νομούς της χώρας μέσα στη διάρκεια του 2011 παρουσιάζει σήμερα η «Ι». Η λίστα με τα ακίνητα της ΚΕΔ βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη στο γραφείο του
Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σ’ αυτήν περιλαμβάνονται ακίνητα από 20 νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων από τους Αττικής, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Φλώρινας, Λάρισας, Δωδεκανήσου, Φθιώτιδας, Αχαΐας, Ηλείας, Πέλλας.


Των Μ. Χριστοδούλου, Ν. Φιλιππίδη
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι περισσότερες προς πώληση εκτάσεις προέρχονται από τη Φθιώτιδα και τα Δωδεκάνησα. Στο νομό αυτό βρίσκεται και το φιλέτο των οικοπέδων που σκοπεύει να βγάλει στο σφυρί η ΚΕΔ, συγκεκριμένα δε στα νησιά Ρόδο, Κω και Λέρο. Παρά την εικόνα κατάρρευσης στην κτηματαγορά, ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών επιμένει να εκτιμά ότι τα οικόπεδα από τα νησιά αυτά θα πουληθούν άμεσα σε ιδιώτες επενδυτές, λόγω της εξαιρετικής γεωγραφικής θέσης στην οποία βρίσκονται.

Υψηλές εμπορικές αξίες αναμένει η ΚΕΔ και από την εκποίηση των εκτάσεων που βρίσκονται στην περιοχή της Στυλίδας (παραθαλάσσια ζώνη) και στην καταπράσινη περιοχή του Αχέροντα στο νομό Θεσπρωτίας. Το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να προσελκύσει επίσης και η έκταση στην περιοχή του Ρεθύμνου.

Αν και δεν πρόκειται για κάποιο παραθαλάσσιο ακίνητο του Δημοσίου, εντούτοις, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει την πώληση ή την εκμετάλλευσή του από ιδιώτη (μακροχρόνια μίσθωση), εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί. Να σημειωθεί ότι η πώληση αυτών των ακινήτων θα γίνει σε συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες των δήμων στους οποίους βρίσκονται.

Γραμματεία Ακίνητης Περιουσίας

Συμβολή σ’ αυτό το πρόγραμμα θα έχει και η Ειδική Γραμματεία Ακίνητης Περιουσίας που ετοιμάζεται να συστήσει το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία έως τον Μάιο καλείται να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των 8.000-10.000 ακινήτων του Δημοσίου που σύμφωνα με την ΚΕΔ πληρούν τις προδιαγραφές αξιοποίησης.

Μια από τις υποχρεώσεις που θα έχει η Ειδική Γραμματεία είναι να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες πώλησης ενός ακινήτου από οποιοδήποτε κώλυμα (νομικό ή άλλο).

Ύστερα από χρόνια βαθιάς νάρκωσης η κρατική περιουσία έρχεται έτσι στο επίκεντρο του αναπτυξιακού ενδιαφέροντος. Κατ’ απαίτηση της τρόικας άλλωστε η κυβέρνηση θα πρέπει έως τον Δεκέμβριο του 2012 να έχει συγκεντρώσει από τις αποκρατικοποιήσεις έσοδα 15 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 35 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, θα εισπραχθούν την τριετία 2013-2015.

Ποσό 1,2 δισ. μπορεί να εισπράττει ετησίως το Δημόσιο από την ΕΤΑ

Το πολύ 1,2 δισ. ευρώ από τα δικαιώματα χρήσης μπορεί να εισπράττει ετησίως το ελληνικό δημόσιο από την ΕΤΑ, εφόσον διατηρηθεί το σημερινό μοντέλο αξιοποίησης της τουριστικής περιουσίας, δηλαδή οι μακροχρόνιες συμβάσεις.

Η αξία ωστόσο των 371 ακινήτων και των 70.000 στρεμμάτων που διαχειρίζεται η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι τα τουριστικά ακίνητα είναι όλα καταγεγραμμένα και θεωρούνται πολύ πιο «ώριμα» προς αξιοποίηση από τα αντίστοιχα της ΚΕΔ, το κύριο βάρος της προσπάθειας θα πέσει στην ΕΤΑ, η οποία εντός του μήνα αναλαμβάνει υπό τον έλεγχό της και τις 15 ολυμπιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μοντέλο που έχει προταθεί στο οικονομικό επιτελείο κινείται στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας εταιρείας ακινήτων, η οποία θα εκμεταλλεύεται τα «φιλέτα» της κρατικής περιουσίας με μακροχρόνιες παραχωρήσεις μέχρι και 99 χρόνια, με στόχο έστω και στο μακρινό μέλλον την είσοδό της ακόμα και στο χρηματιστήριο. Στην εταιρεία που θα συσταθεί για να διαχειρίζεται τα μισθώματα, θα μπορούν να συμμετάσχουν και ιδιώτες.

Η ΕΤΑ από τη μέχρι σήμερα αξιοποίηση των ακινήτων της μπορεί να εισπράττει ετησίως μισθώματα περί τα 50 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω δικαστικών διενέξεων (σε μερικές περιπτώσεις και με ευθύνη του Δημοσίου) εισπράττονται με καθυστερήσεις περίπου τα μισά. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες ότι θα ενισχυθούν τα έσοδα από τα υπόλοιπα ανεκμετάλλευτα μέχρι σήμερα ακίνητα, για πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες αξιοποίησης.

Ήδη, είτε έχουν βγει στον «αέρα» είτε βγαίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι διαγωνισμοί για ακίνητα-φιλέτα της ΕΤΑ:

* Η έκταση στην Ανάβυσσο είναι από τις πρώτες που θα βγουν σε διαγωνισμό ώστε να αξιοποιηθούν από ιδιώτες επενδυτές μέσω μακροχρόνιας παραχώρησης. Συγκεκριμένα η έκταση των 1.450 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο είναι ένα από τα «φιλέτα» της ΕΤΑ στην Αττική. Στόχος είναι να δημιουργηθούν ξενοδοχεία, συνεδριακά και αθλητικά κέντρα και γήπεδα γκολφ.
* Η άλλη έκταση-φιλέτο βρίσκεται στην περιοχή Αφάντου Ρόδου (20 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου) και ανέρχεται σε 1.800 στρέμματα. Η ΕΤΑ επιδιώκει μέσω του διαγωνισμού να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές που θα αναλάβουν την αναβάθμιση του γηπέδου γκολφ 18 οπών, και την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων (τεσσάρων και πέντε αστέρων).
* Ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για τη μαρίνα της Βουλιαγμένης, η οποία θα παραχωρηθεί για 40 χρόνια, έχει δυναμικότητα 106 σκαφών μήκους έως 45 μέτρων, φιλοξενεί κυρίως μεγάλες ιδιωτικές θαλαμηγούς, ενώ το υπό παραχώρηση συγκρότημα έχει εμβαδόν περίπου 35 στρέμματα.
* Εντός του μήνα μπορούν να υποβληθούν προσφορές και για το πρώην κάμπινγκ στη Σκοτίνα της Πιερίας. Πρόκειται για παραθαλάσσιο κτήμα 427.215 τ.μ. με ακτογραμμή μήκους 750 μέτρων. Στόχος είναι η κατασκευή ξενοδοχειακής υποδομής τουλάχιστον 4 αστέρων και δυναμικότητας τουλάχιστον 250 κλινών.
* Ας σημειωθεί ότι με νόμο που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή μεταβιβάστηκε στην ΕΤΑ το σύνολο των μετοχών της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ. Στην ΕΤΑ θα ανήκει και η νεοϊδρυθείσα Ελληνικό ΑΕ, η οποία θα εκμεταλλευτεί την έκταση του πρώην αεροδρομίου.

A
νακαλύπτουν ξανά τις τιτλοποιήσεις

Οι τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων, οι πολυετείς συμβάσεις παραχώρησης για λιμάνια και αεροδρόμια αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις, είναι κάποια από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών για να συγκεντρώσει τα 50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να συγκεντρώσει τα 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις είναι:

1. Τιτλοποιήσεις εσόδων από τα κρατικά λαχεία (προείσπραξη μελλοντικών εσόδων). Σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέες τιτλοποιήσεις εσόδων, αυτές θα συνυπολογιστούν στο χρέος.

2. Πολυετείς Συμβάσεις παραχώρησης για τα πέντε μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας στα πρότυπα του ΟΛΠ. Το Δημόσιο θα κάνει συμφωνίες με ιδιώτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων που βρίσκονται στα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Βόλου και Αλεξανδρούπολης.

3. Σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης διάρκειας έως και 99 ετών με ιδιώτες επενδυτές. Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση σκοπεύει να το ακολουθήσει, προκειμένου να έχει ένα ετήσιο σταθερό εισόδημα από την μακροχρόνια μίσθωση των ακινήτων που θα δοθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς. Το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Μετά το Ελληνικό, έμφαση θα δώσει η κυβέρνηση στην αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης που εκτείνεται από τη Μαρίνα Βουλιαγμένης, το Μικρολίμανο μέχρι και την Ελευσίνα.

4. Σύσταση επενδυτικής εταιρείας με 200 ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου αλλά και μικρότερες εταιρείες συμμετοχών με ακίνητα ομοειδούς χαρακτήρα (π.χ. αστικά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, εμπορικά ακίνητα) με σκοπό την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο.

Στην «μαμά» εταιρεία θα ενταχθούν ακίνητα με μεγάλη εμπορική αξία που έχουν ήδη προτείνει οι τρεις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων του Δημοσίου, η εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ, η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ).

Στόχος είναι η νέα εταιρεία να εισαχθεί σύντομα στο Χρηματιστήριο και να προσφέρει αξιόλογες μερισματικές αποδόσεις στους επενδυτές. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι ετήσιες αποδόσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 10%. Η κυβέρνηση θα προσλάβει συμβούλους οι οποίοι θα αναλάβουν να δημιουργήσουν τα λεγόμενα «καλάθια» ακινήτων και θα αναζητήσουν ιδιώτες επενδυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της επενδυτικής εταιρείας.

5. Ίδρυση εταιρείας Holding ΑΕ με τα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

6. Εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου. Τα έσοδα που θα εισπράξει το Δημόσιο θα εξαρτηθούν από την τιμή ανά στρέμμα που θα καθορίσει το Υπουργείο. Υψηλόβαθμοι παράγοντες έκαναν λόγο για εμπορικές τιμές, δηλαδή αυτές στις οποίες σήμερα γίνονται οι αγοραπωλησίες, εφόσον πρόκειται για καταπατημένες εκτάσεις που βρίσκονται σε αστικά κέντρα. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η Αττική, όπου τα καταπατημένα κτήματα ξεπερνούν τα 3.000. Το μίνιμουμ των εσόδων που αναμένουν στο Υπουργείο Οικονομικών από την πώληση των καταπατημένων εκτάσεων είναι 1 δισ. ευρώ.

7. Πωλήσεις πλειοψηφικών πακέτων μετοχών που διατηρεί το Δημόσιο σε κρατικές επιχειρήσεις και τράπεζες όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών, στις στρατηγικές συμφωνίες που θα κάνει η κυβέρνηση θα προβλέπεται και εκχώρηση του μάνατζμεντ, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΟΤΕ. Υπό τις παρούσες χρηματιστηριακές συνθήκες η αποτίμηση των εισηγμένων δεν ξεπερνά τα 6 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου