Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ισραηλινή λύση για τη λειψυδρία των νησιών

Η πρώτη οικονομικού χαρακτήρα συνεργασία Αθήνας - Τελ Αβίβ αφορά στην εγκατάσταση πέντε μονάδων αφαλάτωσης.

Του Βασίλη Μούρτη 
Μπορεί ο θόρυβος για οικονομική, και όχι μόνο, συνεργασία της χώρας να γίνεται με αφορμή πραγματικές ή
φημολογούμενες αραβικές επενδύσεις (π.χ. Αστακός), ωστόσο υπάρχουν χώρες με τις οποίες γίνονται συζητήσεις και οι προοπτικές που ανοίγονται είναι τουλάχιστον θετικές. Το Ισραήλ είναι μια από τις χώρες με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση συζητά προκειμένου να αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ τους σε πολλούς τομείς. 
Οι σχετικές συζητήσεις προχωρούν κανονικά και από ελληνικής πλευράς διατυπώνεται η εκτίμηση ότι πολύ σύντομα, μέχρι το καλοκαίρι, θα εμφανιστούν τα πρώτα απτά αποτελέσματα της συνεργασίας. Το διαφορετικό στην περίπτωση του Ισραήλ είναι ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν αποκλειστικά οικονομική-επιχειρηματική συνεργασία, αλλά και ζητήματα που άπτονται κοινών πολιτιστικών αναφορών, αλλά και της συμβίωσης Ελλήνων με εβραϊκούς πληθυσμούς (π.χ. στη Θεσσαλονίκη).
Πρόσφατα επισκέφθηκαν το Ισραήλ ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλης, ο οποίος είχε ασχοληθεί με τα θέματα αυτά και την περίοδο κατά την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών και ο ίδιος Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.
Η πρώτη οικονομικού χαρακτήρα συνεργασία που θα πάρει σάρκα και οστά αναμένεται να είναι η εγκατάσταση πέντε μονάδων αφαλάτωσης σε ισάριθμα νησιά του Αιγαίου, τα οποία αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.
Το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό και αν πετύχει, που θεωρείται βέβαιο, η εφαρμογή του θα γενικευτεί σε όλα τα νησιά που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Η γενίκευση, βέβαια, αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των μεταφορέων νερού με πλοία, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό δημόσιο (εν προκειμένω οι Έλληνες φορολογούμενοι) θα πληρώνει πολύ φτηνότερα το νερό για τα νησιά, το οποίο, μάλιστα, θα είναι και καλύτερης ποιότητας.
Οι Ισραηλινοί θεωρούνται οι καλύτεροι, διεθνώς, στη διαχείριση υδάτινων πόρων. Έχουν κατορθώσει, μάλιστα, να ανακυκλώνουν το 80% όλων των υδάτινων πόρων που χρησιμοποιούν. Και το ανακυκλωμένο νερό, τις περισσότερες φορές, είναι καλύτερης ποιότητας από το μη ανακυκλώσιμο που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Η εφαρμογή ενός παρόμοιου προγράμματος στη Θεσσαλία θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση τεράστιων ποσοτήτων νερού, ενώ παράλληλα θα μειώνονταν, έως εξαφανίσεως, οι γεωτρήσεις, που μας οδηγούν σε ένα μείγμα θαλάσσιου και πόσιμου νερού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς υπάρχει και για το λεγόμενο «μάνατζμεντ νερού», που σημαίνει τη δυνατότητα χρήσης λίγων ποσοτήτων νερού για πολλές χρήσεις, στο οποίο επίσης οι Ισραηλινοί θεωρούνται πρωτοπόροι.
 ΕΞΥΠΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Όλα αυτά τα θέματα και πολλά άλλα συζήτησαν αξιωματούχοι του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, που βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα συνοδεία πέντε Ισραηλινών δημοσιογράφων, μια επίσκεψη που πέρασε απαρατήρητη από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ των θεμάτων τα οποία επίσης συζητήθηκαν ήταν και η ισραηλινή τεχνογνωσία για τη μέγιστη αξιοποίηση μικρών αγροτικών εκτάσεων, μέσω της οποίας (ακόμα και) πενταπλασιάζεται η παραγωγή, ενώ τα προϊόντα διατηρούν υψηλά επίπεδα ποιότητας. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για τη χρησιμοποίηση της «έξυπνης τεχνολογίας» και το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης.
 Στο επίκεντρο των συζητήσεων και η προσέλκυση Ισραηλινών τουριστών
ΜΕΓΑΛΗ έμφαση δίνει η ελληνική πλευρά στον τομέα του τουρισμού. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών επιχειρήσεων, για τη δημιουργία «πακέτων» που θα προσελκύσουν Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα.
Οι Ισραηλινοί τουρίστες υπολογίζονται σε 300.000 το χρόνο και πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μην επισκεφθεί κανένας την Τουρκία, η οποία απορροφούσε μεγάλο αριθμό τουριστών. Οι συζητήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο στον θερινό αλλά και στον χειμερινό τουρισμό.
Παράλληλα γίνεται συζήτηση για τη δημιουργία «τριγώνου» μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε οι Εβραίοι των Ην. Πολιτειών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την πατρίδα τους και είναι δεκάδες χιλιάδες, να περιλαμβάνουν και την Ελλάδα στους τουριστικούς τους προορισμούς. Ήδη τα προεδρεία των εβραϊκών οργανώσεων των ΗΠΑ έχουν αποφασίσει, εκτός της πατρίδας τους, να επισκεφθούν και την Ελλάδα.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται στην Αθήνα ο σεφαρδίτης αρχιραβίνος. Οι σεφαρδίτες Εβραίοι είναι οι Ευρωπαίοι Εβραίοι οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τη βασίλισσα Ισαβέλλα της Ισπανίας και οι περισσότεροι ήρθαν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει και τον λεγόμενο «σεφαρδικό δρόμο», ήτοι τα χνάρια των Εβραίων που βρέθηκαν στην Ελλάδα και τους δρόμους που ακολούθησαν.
Παράλληλα η Πολιτεία θα αποδώσει, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, την ελληνική ιθαγένεια σε όλους τους Εβραίους που επέζησαν του Ολοκαυτώματος και την έχασαν λόγω μακράς απουσίας από τη χώρα. Πρόκειται για μια υπόσχεση του κ. Παπανδρέου, η οποία θα υλοποιηθεί και θα ανακοινωθεί σε ειδική τελετή.

Από την "Ισοτιμία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου