Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ζητούν απολύσεις στους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Έκλεισε τις κάνουλες η Αγροτική και πιέζει να εξυγιανθούν οικονομικά για να δώσει πρόσθετη χρηματοδότηση.

Του Νίκου Φιλιππίδη 
Με οικονομική κατάρρευση απειλούνται δεκάδες υπερχρεωμένες ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς η Αγροτική Τράπεζα έχει κλείσει τους κρουνούς της
χρηματοδότησης. Για να τους ανοίξει και
πάλι, απαιτεί να πραγματοποιήσουν περικοπές προσωπικού, να πουλήσουν πάγια περιουσιακά στοιχεία και να περιορίσουν τον παρεμβατικό τους ρόλο στην αγροτική οικονομία.
Η διακοπή της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, πρωτίστως δε από την Αγροτική, (αυτή κυρίως παρείχε ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα) τον μεγάλο ασθενή του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, οδηγεί σε συρρίκνωση τις εμπορικές δραστηριότητες πολλών ισχυρών ενώσεων, οι οποίες απειλούνται με οικονομικό αφανισμό. Μόνο στην ΑΤΕ εκτιμάται ότι χρωστούν περί τα 800 εκατ. ευρώ.
Δύσκολες ώρες
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια της μεγαλύτερης ένωσης της χώρας (τζίρος ετησίως άνω των 87 εκατ. ευρώ), της ΕΑΣ Λάρισας η οποία οφείλει περί τα 15 εκατ. ευρώ στην ΑΤΕ, να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημά της να πάρει νέο δάνειο 4 εκατ. ευρώ απορρίφθηκε από τη διοίκηση της ΑΤΕ.
Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραίνεση της τράπεζας να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της, μειώνοντας το προσωπικό, πουλώντας πάγια περιουσιακά στοιχεία καθώς και συγχωνεύοντας θυγατρικές της (π.χ. εκκοκκιστήρια).
Όπως λέει στην «Ι» το μέλος της ΕΑΣ Λάρισας Χρήστος Σιδερόπουλος, «με τη στάση της η ΑΤΕ μας αναγκάζει να πουλήσουμε την παραγωγή των αγροτών που κρατάμε στις αποθήκες της ένωσης, με χασούρα και για τον παραγωγό και για την ένωση, ενώ μας προσανατολίζει και σε άλλες λύσεις, καθώς η εισήγηση Πανταλάκη να πουλήσουμε το εμπορικό κέντρο, το τυροκομείο ή το κέντρο συλλογής ελιάς δεν μπορεί να γίνει δεκτή.
Αντίθετα, συζητάμε με ρωσική εταιρεία αλλά και με την γνωστή Cosco να τους παραχωρήσουμε μια έκταση 140 στρεμμάτων που διαθέτουμε σε προνομιακή περιοχή στο Μελισσοχώρι για να κατασκευαστεί διαμετακομιστικό κέντρο αγροτικών προϊόντων». Η ένωση μείωσε προ διετίας το προσωπικό της μέσω εθελουσίας εξόδου σε 180 από 370 άτομα· ωστόσο όπως τονίζει ο κ. Σιδερόπουλος, ο διοικητής της ΑΤΕ του συνέστησε να μειωθεί το προσωπικό επιπλέον κατά 60 άτομα.
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγες εβδομάδες και η δεύτερη σε μέγεθος ένωση της χώρας η ΕΑΣ Ηρακλείου (τζίρος 50 εκατ. ευρώ ετησίως). Εκτός των ανοιγμάτων που έχει στην Τράπεζα Πειραιώς, την ΑΤΕ και την Παγκρήτια Τράπεζα, οφείλει πολλά σε αγρότες, υπαλλήλους και προμηθευτές. Οι άμεσες εκκρεμότητες για την ώρα τακτοποιήθηκαν, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για το τι θα γίνει την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο δεδομένης της αδυναμίας χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.
Σε ανάλογη μοίρα βρίσκονται και άλλες ενώσεις, οι οποίες επιχειρούν με την εκχώρηση περιουσιακών τους στοιχείων να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης. Σημειώνεται ότι το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τις ενώσεις έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.
Το επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης από 3,11% στις αρχές του 2010, την 1η Μαΐου ανέβηκε στο 10,3%. Τώρα κινείται πάνω από το 11%.
 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ 150 ΕΚΑΤ.
Το άτοκο δάνειο που έγινε έντοκο
ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ έχουν γίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ που ως άτοκο δάνειο, χορηγήθηκαν στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) το 2008 με απόφαση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού, για τη συγκέντρωση δημητριακών.
Το εν λόγω δάνειο έπρεπε κανονικά να εξοφληθεί σε εννέα μήνες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2009. Τότε, παραμονές εκλογών, ο Σ. Χατζηγάκης έδωσε ένα χρόνο παράταση.
Πριν από μερικές εβδομάδες ήρθε νέα ρύθμιση του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, η οποία προβλέπει μετατροπή των δανείων σε πενταετή με εξόφληση μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2015, σε εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις και με πρώτη δόση την 30ή Μαρτίου του 2011. Η ρύθμιση που χαρακτηρίστηκε από παράγοντες της αγοράς χαριστική, έθετε επιτόκιο 9%. δε σε χαμηλότοκη χρηματοδότηση. Σε σύσκεψη που έγινε στη Λάρισα μεσοβδόμαδα, με τη συμμετοχή και των 32 ενώσεων που χρηματοδοτήθηκαν, θεωρήθηκε υπερβολικό το επιτόκιο και ζητήθηκε άλλο που να πλησιάζει περισσότερο το επίπεδο της αγοράς.


Από την "Ισοτιμία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου