Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η παραίτηση Χάρη Παμπούκη από άλλη οπτική

Εν πολλοίς, ο θόρυβος που γίνεται για την παραίτηση του Χάρη Παμπούκη είναι τεχνητός και υπηρετεί κομματικές ή, γενικότερα, πολιτικές σκοπιμότητες. Η αντιπολίτευση για να κερδίσει σε εντυπώσεις έναντι της κυβέρνησης, μερίδα του τύπου διότι δεν πήρε από την κυβέρνηση τις εξυπηρετήσεις (ασφαλιστικά, δάνεια κλπ), μια άλλη μερίδα που θεωρείται "αντικειμενική", για να "ενημερώσει"
τον κόσμο, αλλά και γιατί δεν έχουν θέματα, αφού έκαναν τους δημοσιογράφους υπαλλήλους. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για το θέμα. Και είναι οι προσωπικοί και επαγγελματικοί του φίλοι και οι φίλοι που απέκτησε ως μέλος της κυβέρνησης.
Όταν σχηματίσθηκε η πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας καταργήθηκε. Όλοι όσοι φωνάζουν σήμερα, φώναζαν και τότε, για την κατάργηση του υπουργείου. Οι ίδιοι απέδιδαν την κατάργηση στον Χάρη Παμπούκη, αλλά σήμερα κανένας από όλος αυτούς δεν το αναφέρει. Προφανώς τα συμφέροντα αναπροσαρμόστηκαν.
Ο κ. Παμπούκης φαίνεται πως και ο ίδιος άλλαξε στάση σχετικά με το θέμα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ο λόγος είναι ΓΙΑΤΙ; Δεν είναι γνωστή καμία εισήγησή του προς τον πρωθυπουργό για να παραμείνει έστω και ως υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Και όχι μόνο αυτό, συμφώνησε στην κατάργηση και του εν λόγω υπουργείου. Γιατί τι άλλο σημαίνει ότι ανέλαβε τις αρμοδιότητες που είχε ο Γιάννης Διαμαντίδης, ως αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης;
Τις τελευταίες μέρες ο κ. Παμπούκης βγήκε στη ΝΕΤ και είπε ότι πρέπει να επανασυσταθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο ίδιος διοχέτευσε στους φίλους του δημοσιογράφους ότι είχε υποβάλει προ ημερών την παραίτησή του, χωρίς να πάρει απάντηση από τον. κ. Παπανδρέου, μέχρι τη διατύπωση της πρότασής του από τη δημόσια τηλεόραση.
Παρότι ο αναπληρωτής υπουργός δεν παίρνει αρμοδιότητες από τον υπουργό αλλά απευθείας από τον πρωθυπουργό, είναι φανερό ότι ο κ. Παμπούκης, όπως λέγεται, δεν ήταν ικανοποιημένος με τις αρμοδιότητες που είχε. Ωστόσο, οι αρμοδιότητες για το Λιμενικό και την Ακτοφυλακή, δεν μπορούσαν να δοθούν σε αναπληρωτή υπουργό. Όλα αυτά έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε αυτός που κατάργησε το 2009 το ΥΕΝ, να θέλει, τώρα, την επανασύστασή του. 
Ο παραιτηθείς υπουργός, πάντως, είναι και γνωστός μεγαλοδικηγόρος, και έχει χειριστεί μεγάλες οικονομικές υποθέσεις. Είναι γνωστό ότι ο κύκλος των γνωριμιών του είναι μεγάλος μεταξύ των επιχειρηματιών και των εφοπλιστών ειδικότερα. Φαίνεται πως οι τελευταίοι το έπεισαν, με κάποιο τρόπο, ότι το υπουργείο πρέπει να επανασυσταθεί. Και, έτσι, από πολέμιός του έγινε υποστηρικτής του.
Υπάρχει ένα ακόμα θέμα. Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει στην κατάργησή του. Δύο φορές το κατάργησε. Ενδιάμεσα πείσθηκε, δεν είναι γνωστό πως και από ποιούς, αλλά φαίνεται ότι η αρχική του άποψη ότι εκεί γίνονται πολλές παρανομίες, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο κλπ, δεν άλλαξε. Γι αυτό και το κατάργησε και δεύτερη φορά. 
Και κάτι ακόμα. Είναι δυνατό, 1,5 μήνα μετά τη δεύτερη κατάργηση του ΥΕΝ, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός να του ζητάει να το επανασυστήσει; Θα μπορούσε να το κάνει πριν τον ανασχηματισμό κι αν δεν γινόταν ας μη δεχόταν να μπει στην κυβέρνηση. 
Καταργουμένου του υπουργείου ξεκίνησαν κάποιες διαδικασίες σημαντικών αλλαγών σε σχέση με το Λιμενικό Σώμα και την Ακτοφυλακή, οι οποίες υπονομεύονταν, παρασκηνιακά, από τον κ. Παμπούκη, ο οποίος συζητώντας με παράγοντες του χώρου, έλεγε τα περί επανασύστασης, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να καθυστερούν και να υπονομεύεται μια δουλειά που είχε ξεκινήσει και ήταν πολύ σημαντική.
Αλλά οι περισσότεροι που σήμερα κόπτονται για τον Παμπούκη, του έχουν σύρει τα εξ  αμάξης στους 20 μήνες που ήταν στην κυβέρνηση. Και δεν είχαν βρει ούτε έναν καλό λόγο να πουν γι  αυτόν. Τους βρήκαν όλους μαζί, όταν παραιτήθηκε, και θεώρησαν ότι μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Ήταν, όμως, οι ίδιοι οι οποίοι  του ασκούσαν σκληρή και πολύ συχνά κακόπιστη κριτική είτε ως υπουργού Επικρατείας επιφορτισμένου με τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, είτε ως αρμοδίου για τις μεγάλες επενδύσεις. Και τι δεν άκουσε από τους σημερινούς υποστηρικτές του για τον Αστακό, το Ελληνικό και άλλα.
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι αν ψάξει κάποιος να βρει επιτυχίες του κ. Παμπούκη, ως μέλος της κυβέρνησης και σε ισχυρές θέσεις, θα δυσκολευτεί πολύ. Η αποδόμησή του, πάντως, άρχισε αρκετά νωρίς, από τότε, δηλαδή, που αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από σύμβουλος του πρωθυπουργού η κ. Σιούτη, παλιά του συνεργάτιδα στο νομικό γραφείο, την οποία ο ίδιος είχε συστήσει (κάποιοι λένε επέβαλε) στον Γιώργο Παπανδρέου.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου