Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Όταν πηγαίνεις για μαλλί και βγαίνεις κουρεμένος

Με τη γνωστή κριτική υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις αποφάσεις του "Γιούρογκρουπ", μετά τις πρώτες μουδιασμένες αντιδράσεις. Μάλιστα ο τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας τόλμησε να πει ότι οι αποφάσεις είναι σε θετική κατεύθυνση. Με τη θέση αυτή
φαίνεται ότι διαφώνησαν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, Γιάννης Μιχελάκης και ορισμένοι άλλοι του "Δικτύου 21", ή "σκληροί" δεξιοί, οι οποίοι έχουν μεγάλη επιρροή στον Πρόεδρο της ΝΔ και επιπλέον έχουν ταυτίσει την πολιτική τους παρουσία με την καταγγελία του μνημονίου. Το κακό για τη ΝΔ και την Ελλάδα, είναι ότι και ο Αντώνης Σαμαράς στηρίζει όλες τις ελπίδες του να γίνει πρωθυπουργός στην "αντιμνημονιακή" πολιτική του. Σε τίποτε άλλο. Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν έχει να πει τίποτε άλλο.
Έτσι η αρχική τοποθέτηση Σταϊκούρα τροποποιήθηκε, και συμπληρώθηκε με τη θέση ότι καλά όλα αυτά, αλλά αν δεν αλλάξει το μνημόνιο, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Η θέση αυτή μοιάζει να φέρνει τη ΝΔ σε μάχη οπισθοφυλακής, καθώς είναι προφανές για τον κάθε Έλληνα πολίτη ότι κατέρρευσε όλη η προπαγάνδα του προηγούμενου διαστήματος περί αποτυχίας και "άδειων χεριών". Αυτή ήταν η θέση τη ΝΔ μετά τις επισκέψεις του Γιώργου Παπανδρέου σε Βερολίνο και Παρίσι, που προεξοφλούσε και την αποτυχία της κυβέρνησης και στη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης.
Στη ΝΔ, πάντως, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, θα πρέπει να προβληματιστούν σχετικά με τη διατήρηση της αντιμνημονιακής γραμμής με στόχο την άντληση ψήφων δυσαρέσκειας και να αναζητήσουν θετικές προτάσεις για την οικονομία και τη χώρα. Και πρέπει να παραδειγματιστούν, όσο γίνεται πιο γρήγορα από το πάθημα του νέου πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Έντα Κένι, ο οποίος πήγε στις Βρυξέλλες για να απαιτήσει και να πάρει αναδιαπραγμάτευση για το δικό του μνημόνιο. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί μια τεράστια ήττα, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν από ανέξοδους επαρχιακούς "τσαμπουκάδες", ανάλογους με εκείνους κάποιων "ελληναράδων", οι οποίοι δεν έβαλαν μυαλό από την υπόθεση του "βασικού μετόχου", όταν πήραν ότι και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς επένδυσε πολλά στην ταύτισή του με τον κ. Κένι, σπεύδοντας αμέσως με την εκλογή του να ταυτιστεί με τις θέσεις του, κατηγορώντας, ταυτόχρονα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, Μάλιστα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ελσίνκι, ο Πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να δώσει μεγάλη δημοσιότητα στη συνάντησή του με τον Ιρλανδό, κάνοντας, μάλιστα και σχετική τηλεοπτική δήλωση, κάτι που δεν έκανε ύστερα από συνάντηση με άλλον αρχηγό κόμματος ή πρωθυπουργό. Στη Σύνοδο αυτή, πάντως, ο κ. Σαμαράς θύμισε τον Καραμανλή, ο οποίος έκανε μια-δύο συναντήσεις, χωρίς σημασία με άλλους ηγέτες και άπειρες συναντήσεις με τους συνεργάτες του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν κατόρθωσε να περάσει ούτε μια λέξη για τα ελληνικά συμφέροντα στο κείμενο αποφάσεων του ΕΛΚ. Και ήταν λογικό αφού δεν έθεσε κανένα θέμα, περιοριζόμενος να συμφωνήσει με τις θέσεις που διαμορφώθηκαν από τους άλλους αρχηγούς, θέσεις που θεωρούν ότι το μνημόνιο είναι σωτήριο για την Ελλάδα. Και ο κ. Σαμαράς δεν εξέφρασε καμία διαφωνία, ούτε έβαλε κάποιον αστερίσκο. Συμπέρασμα: η αντιμνημονιακή πολιτική Σαμαρά είναι ένα απλό επικοινωνιακό τέχνασμα.
Ύστερα από τις αποφάσεις της Παρασκευής και εφόσον αυτές πάρουν οριστική μορφή στις 25 Μαρτίου, στη ΝΔ, λογικά, θα ξεσπάσει κρίση πολιτικής ταυτότητας και όλο το κόστος θα αναλάβει ο κ. Σαμαράς και η ομάδα με την οποία διοικεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό εκτιμάται ότι θα την φέρει πολύ πίσω, περίπου στην κατάσταση της επομένης των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι παρά τη φθορά της κυβέρνησης η ίδια δεν μπορεί να ανακάμψει.
Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας σχετικά έλεγαν ότι αυτή τη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι καθόλου επιεικής με τον Πρόεδρο της ΝΔ και πρώην συμφοιτητή του, όπως ήταν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Κι αυτό γιατί πολλά άκουσε μέχρι σήμερα από τον Α. Σαμαρά, ο οποίος του άσκησε σκληρή κριτική ακόμα και προσωπικά.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου