Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Αρχίζει η παρέλαση υπουργών-μαρτύρων για τα υποβρύχια

Τη μεθεπόμενη εβδομάδα ξεκινά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κλήτευση μαρτύρων ώστε να ξετυλιχτεί το κουβάρι του μαύρου χρήματος σχετικά με την προμήθεια υποβρυχίων, που σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» έχει δύο σκέλη: αυτό του εκσυγχρονισμού παλαιότερων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού και εκείνο της αγοράς 4 νέων τύπου «Παπανικολή».
Το πρώτο από αυτά παρουσίαζε κλίση και ακριβώς
γι’ αυτό και πέρασε μεγάλο διάστημα μέχρι να παραληφθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η αρχή θα γίνει με την κλήτευση πολιτικών προσώπων που πέρασαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέχρι το 2007. Παράλληλα θα κληθούν και στελέχη εταιρειών που εκπροσωπούσαν τα γερμανικά συμφέροντα στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής πρόσφατα επιβεβαίωσε τη συνεργασία κρατικών και δικαστικών αρχών, ενώ το ίδιο έκανε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μεταξύ των πρώτων μαρτύρων που θα παρουσιαστούν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, τον οποίο κατονομάζει το «Ντερ Σπίγκελ». Ο πρώην υπουργός, πάντως, αντεπιτίθεται και ζητά από το περιοδικό να ανακαλέσει, απειλώντας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Και παλαιότερα, άλλωστε, είχε προσφύγει κατά του ίδιου περιοδικού, με αγωγή, την οποία κέρδισε, έχοντας ως συνήγορο τον σημερινό υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Στην όλη υπόθεση ενεργή ανάμειξη από πλευράς ελληνικού κράτους έχει το ΣΔΟΕ, ενώ ο διευθυντής της υποδιεύθυνσης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Γ. Παπαγεωργίου, με εντολή της εισαγγελέως Εφετών Π. Παπανδρέου, ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τρεις κατηγορίες για την υπόθεση των υποβρυχίων:
● Εντοπισμό ύποπτων λογαριασμών
● Διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος
● Φοροδιαφυγή Καθώς διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να αποδειχτεί ότι υπήρξαν «μίζες», το βάρος δίνεται στις δύο πρώτες κατηγορίες.
Στις 18 Δεκεμβρίου του 2010 ο κ. Παπαγεωργίου, η κυρία Παπανδρέου και μία ακόμα εισαγγελέας (με τα αρχικά Κ.Μ.) μετέβησαν στη Χάγη, όπου εδρεύει η Εurojast (είναι αντίστοιχη της eurostat στο χώρο της Δικαιοσύνης). Εκεί έγινε μια hi level συνάντηση, η οποία ήταν κλειστή και διαβαθμίστηκε, περίπου, ως απόρρητη. Στη συνάντηση μετείχαν και εκπρόσωποι της Ομόσπονδης Γερμανικής Εισαγγελίας, οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία για «ύποπτη ροή» 55 εκατ. δολαρίων, αναφέροντας μάλιστα και πρόσωπα.
Οι Γερμανοί έδωσαν και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπήρχαν εμβάσματα σε τράπεζες της Γερμανίας από το 1998, τα οποία έγιναν πολύ περισσότερα από το 2000 έως το 2007. Είπαν επίσης ότι υπάρχει 20ψήφιος λογαριασμός σε τράπεζα της γερμανικής πόλης Έσεν, όπου έχουν βάσιμες υποψίες ότι διακινήθηκε μαύρο χρήμα που υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ.
Η ελληνική πλευρά επιφυλάχθηκε να ζητήσει δικαστική συνδρομή από τη Γερμανία ώστε να ανοίξει ο συγκεκριμένος λογαριασμός.
Aδράνεια Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Γερμανοί υποσχέθηκαν ότι θα αποστείλουν στις ελληνικές αρχές τα συγκεκριμένα στοιχεία, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν τηρήσει την υπόσχεσή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν κατέστη ακόμα δυνατό να ανοίξει ο λογαριασμός στην τράπεζα του Έσεν.
Οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές, που επείγονται να προχωρήσουν την υπόθεση, κατόπιν αυτού προσέφυγαν στη συνδρομή του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες προς τη γερμανική πλευρά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στους «ύποπτους λογαριασμούς» περιλαμβάνεται και έμβασμα ενός εκατομμυρίου μάρκων «για μη περαιωμένη υπόθεση». Ήταν το έτος 2000, όταν Έλληνες προσπαθούσαν να βοηθήσουν τη γερμανική εταιρεία που είχε αγοράσει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ώστε και η Αίγυπτος να αναθέσει την κατασκευή 6 υποβρυχίων του ιδίου τύπου με τον «Παπανικολή», μαζί με τα 4 ελληνικά.
Μάλιστα λέγεται ότι για την υπόθεση είχε μεσολαβήσει ελληνικής καταγωγής στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.
Αρχές του 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ ύστερα από εισήγηση του ΓΕΝ αποφάσισε να μην παραλάβει το υποβρύχιο «Παπανικολής», διότι παρουσίαζε κλίση 40 περίπου μοιρών. Οι Γερμανοί έκαναν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις.
Το ίδιο διάστημα από τις έρευνες εντοπίστηκε ότι μέσω εμβασμάτων ενισχύθηκε ο 20ψήφιος λογαριασμός στο Έσεν. Έχοντας προφανώς υπόψη του όλα αυτά, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα παραλαβής των 4 υποβρυχίων, στην περίπτωση που έχει διακινηθεί «μαύρο πολιτικό χρήμα».
«ΓΕΡΝΟΥΝ» ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ Μιλώντας πρόσφατα στο κρατικό ραδιόφωνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής είπε ότι «οι χρηματοδοτήσεις σε πολλά δημόσια έργα έγερναν». Η ερώτηση αφορούσε την προμήθεια με τα γερμανικά υποβρύχια, αλλά ο εκπρόσωπος προτίμησε να απαντήσει γενικότερα για τα έργα του Δημοσίου, χρησιμοποιώντας, ωστόσο, έναν όρο που χρησιμοποιήθηκε πολύ για το πρώτο υποβρύχιο. Η απάντηση του κ. Πεταλωτή δείχνει ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως η υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων «γέρνει», και έχει ενεργοποιήσει όσα όπλα έχει στη διάθεσή της για να ερευνήσει το θέμα.
 ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥΡΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου