Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Αγοράζουν Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές



Έχοντας ως σημείο εκκίνησης τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 χρόνων και ετήσιες απώλειες το 2010 από τις μεγαλύτερες των αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο δικαιώνει μέχρι στιγμής όσους πιστεύουν ότι το 2011 θα καταγράψει σημαντικές αποδόσεις, έχοντας και τις απαραίτητες αιτίες και τις αναγκαίες αφορμές.

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗ
Το Χ.Α., ακολουθώντας κατά πόδας την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη κατά την περυσινή χρονιά παρά τις κατά διαστήματα αναλαμπές του. Εφέτος, όμως, ακριβώς επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση του χρέους των χωρών που προσέφυγαν σε κοινοτική βοήθεια ή σε βοήθεια από την τρόικα, μεταξύ των οποίων πρώτη η Ελλάδα, τα πράγματα δείχνουν να αντιστρέφονται εν μέρει, γεγονός που πρώτες οι αγορές αντιλαμβάνονται και διαφοροποιούν επί το θετικότερο τη στάση τους.
Στις πρώτες 15 συνεδριάσεις του Ιανουαρίου, το Χ.Α. προσφέρει ήδη απόδοση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη άνω του 9%, μία από τις υψηλότερες διεθνώς, προκαλώντας την προσοχή διεθνών επενδυτών.
Η βεβαιότητα σχεδόν των μεγάλων ξένων οίκων ότι θα υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις και συνολικότερες αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωζώνης, που θα ευνοούν το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας και θα δώσουν λύση στο «αγκάθι» των ελληνικών ομολόγων, έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι τζίροι αυτό το διάστημα του τρέχοντος έτους έχουν διπλασιαστεί.
Αναδιάρθρωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται από τις μεγαλύτερες εγχώριες ΑΧΕ αλλά και από «σκληρές» έδρες ξένων κεφαλαίων (Λονδίνο, Ν. Υόρκη κ.λπ.), οι μεγάλοι ξένοι οίκοι είτε για λογαριασμό τους είτε για λογαριασμό πελατών τους έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στην «Ι» άριστα ενημερωμένες πηγές, σε εσωτερικά reports γνωστών ξένων οίκων, αναφέρεται μετ’ επιτάσεως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει άλλο δρόμο από μια γενναία απόφαση αναδιάρθρωσης των χρεών των χωρών με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα».
Ασχέτως από τον τρόπο που θα επιλεγεί να γίνει αυτό, οι ξένοι οίκοι θεωρούν δεδομένη μια συνολικότερη αναδιάρθρωση χρεών, γεγονός που για την Ελλάδα ειδικότερα σημαίνει ότι δεν θα αφορά μόνο στα 110 δισ. ευρώ του δανείου της τρόικας που «τρέχει», αλλά στο συνολικότερο χρέος της χώρας. Κατά τις ίδιες πηγές, η λεγόμενη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ και η μείωση του επιτοκίου (5%) που συνοδεύει αυτό το δάνειο, θεωρούνται δεδομένες και ως μέρος της συνολικότερης λύσης που προωθεί η ιεραρχία της Ε.Ε.
Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μας, είναι το γεγονός ότι όλα τα εσωτερικά reports των ξένων χρηματοπιστωτικών οίκων θεωρούν δεδομένη την αντικατάσταση των σημερινών ομολόγων κρατών με νέα «ευρωομόλογα», όποια μορφή ή επιτόκιο κι αν έχουν αυτά, κοινό για όλους (μάλλον απίθανο) ή διαφορετικό ανά χώρα. Πέραν όμως όλων όσα προαναφέρθηκαν, υπάρχουν και άλλες επίσης σοβαρές αιτίες, οι οποίες έλκουν τα ξένα χαρτοφυλάκια για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά.
Δεν μπορεί να αγνοηθεί, για παράδειγμα, το γεγονός ότι, εκτός των τραπεζών που δεν μπορούν να δώσουν, υπάρχουν ισχυρές εταιρείες οι οποίες θα δώσουν και πάλι ικανοποιητικά μερίσματα, γεγονός που ποτέ δεν αγνοείται από τους ξένους αλλά και τους εγχώριους επενδυτές. Εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil, η ΔΕΗ, το δίδυμο Μυτιληναίου - ΜΕΤΚΑ, η Coca-Cola 3Ε και η Frigoglass, η Ελλάκτωρ, ο ΟΤΕ, η ΕΧΑΕ, τα ΕΛΠΕ, τα λιμάνια ΟΛΠ και ΟΛΘ, οι περισσότερες εισηγμένες του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και άλλες μικρότερες, αλλά υγιείς εταιρείες που η «Ι» μονίμως επισημαίνει από τις στήλες της (Jumbo, Σαράντης, MLS, Καράτζης, Autohellas, Eurodrip κ.ά.) και καλές μερισματικές αποδόσεις συνήθως έχουν, αλλά και προοπτικές κερδών από την άνοδο των μετοχών τους. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη φορολόγηση κερδών από αγοραπωλησίες μετοχών φαίνεται ότι οδηγείται στις ελληνικές καλένδες, μετά τις καθολικές αντιδράσεις που υπήρξαν, ασχέτως αν η επίσημη αξιολόγηση αναφερόταν σε «τεχνικά προβλήματα». Θυμίζω ότι για το τρίμηνο προτεινόταν φόρος 20% και για το δωδεκάμηνο (διακράτηση) 10% επί των κερδών, ποσοστά που για μια ημιθανή μέχρι πρότινος αγορά, όπως το Χ.Α., θεωρήθηκαν από Έλληνες και κυρίως ξένους επενδυτές «εξωπραγματικά και καταστροφικά».
Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος
ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών Εθνική και Κύπρου, οι σε εξέλιξη ευρισκόμενες και εξασφαλισμένες αυξήσεις Πειραιώς και Marfin Popular Bank, οι εντεινόμενες φήμες για επικείμενα deals (ιδίως για Eurobank - Alpha) και οι αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για ΑΤΕ, ΤΤ, Attica Bank, υπολογιζόμενης και της τύχης μικρότερων τραπεζών, έχουν επαναφέρει εκ νέου το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο, που υπέστη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων του Δημοσίου, όσο ίσως κανένας άλλος στο Χ.Α.
Από την "Ισοτιμία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου