Συνέντευξη της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην "Ισοτιμία" και
Στον ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΤΗ
Προτεραιότητα στη δημιουργία αναχωμάτων για να αντιμετωπιστεί η διόγκωση της ανεργίας, που εξαπλώνεται
λόγω της κρίσης, δίνει η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στην «Ι».
Η κ. Κατσέλη αναφέρει επίσης ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν λύνεται με περικοπές εισοδημάτων, καθώς η οικονομία μας έχει παραγωγικό έλλειμμα. Η έξοδος από την κρίση, τονίζει, προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών και αποτελεσματική εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.
Η υπουργός Εργασίας προβλέπει ότι η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές για δανεισμό από το τέλος του 2011 και μετά, ενώ είναι αισιόδοξη ότι οι θυσίες των Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένες.
■ Παρότι η αρμοδιότητα για τη μετανάστευση ανήκει σε σας, δεν θα λέγαμε ότι οι πολίτες γνωρίζουν τη θέση σας για το φράχτη στον Έβρο. Ποια είναι;
Το Υπουργείο Εργασίας έχει την ευθύνη του συντονισμού της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Μετανάστευση. Όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία θέτουν ψηλά στην ατζέντα τους τις πολιτικές για το ζήτημα της μετανάστευσης και τις προωθούν με εντατικούς ρυθμούς. Η δημιουργία του φράχτη οφείλεται σε πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενταγμένη σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικών του Υπουργείου για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, όπως οι ρυθμίσεις για την αναθεώρηση του συστήματος Ασύλου, η εντατικοποίηση των επιστροφών παρανόμως εισερχομένων μεταναστών καθώς και η δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.
Η αθρόα εισδοχή μεταναστών χωρίς χαρτιά από το μόνο ουσιαστικό σύνορο προς την Ευρώπη (γύρω στο 85% των ροών) φέρνει σε αδιέξοδο τους ίδιους τους εισερχόμενους, τους Έλληνες αλλά και τους νόμιμους μετανάστες. Επομένως, η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων αποτελεί ευθύνη της πολιτείας και πρέπει να ληφθούν όσα μέτρα κρίνονται αναγκαία από τα αρμόδια Υπουργεία για την επίτευξη του σκοπού αυτού.
■ Ως υπουργός Εργασίας είσαστε έτοιμη να ζητήσετε από τους εργαζόμενους και άλλες θυσίες για να εφαρμοστεί πλήρως το μνημόνιο;
Oι εργαζόμενοι αλλά και πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες το τελευταίο διάστημα. Η προτεραιότητά μου ως Υπουργού Εργασίας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, είναι να δημιουργηθούν αναχώματα στην ανεργία που διογκώνεται λόγω της κρίσης και της ύφεσης, να συντονιστούν προσπάθειες και πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της φτώχειας και να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συντάξεις ενισχύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ταυτόχρονα με την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του ΣΕΠΕ επιχειρείται η ουσιαστική εποπτεία της αγοράς ώστε να αποτραπεί η εργασιακή «ζούγκλα» με πρόσχημα την κρίση και να καταπολεμηθεί η ανασφάλιστη εργασία. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία ή τη διατήρηση θέσεων εργασίας που ήδη υλοποιούνται (έχουν ήδη διασωθεί 250.000 θέσεις εργασίας) αλλά και τα καινούργια που θα εξαγγελθούν για το 2011, η επέκταση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανέργους, τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που σχεδιάζονται ειδικά για νομούς που έχουν πολύ υψηλή ανεργία, η κάρτα παροχών για τον πολίτη, τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, η «επιταγή ένταξης» στην αγορά εργασίας για νέους, αποτελούν δράσεις ανακούφισης και περιστολής των συνεπειών της κρίσης.
Επίσης με τις Ειδικές Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, προσπαθούμε αφενός να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας και αφετέρου να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, με έναν κοινό στόχο: να στηρίξουμε την εργασία. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα.
■ Θα μπορούσαν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις να είχαν αποφευχθεί με την πάταξη της φοροδιαφυγής;
Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ήταν ένα από τα μέτρα που υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να πάρει όταν μπήκε στο μηχανισμό στήριξης για να αποφύγει τη χρεοκοπία και να έχει πρόσβαση στα 110 δισ. ευρώ. Ήταν μέτρο άμεσης απόδοσης ώστε να επιτευχθεί σημαντική περιστολή δαπανών εντός του 2010 και του 2011. Η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή αποτελούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες της οικονομίας μας. Αν είχαν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ίσως και να μην φτάναμε σ’ αυτό το σημείο.
■ Πιστεύετε ότι με τις συνεχείς περικοπές των εισοδημάτων των εργαζομένων μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της οικονομίας, ή πρέπει να γίνει κάτι άλλο; Πώς θα πληρωθούν τα τοκοχρεολύσια;
Το πρόβλημα της οικονομίας μας είναι το παραγωγικό της έλλειμμα. Δεν αντιμετωπίζεται επομένως με περικοπές εισοδημάτων αλλά μόνο με την αναδιάρθρωση και την αύξηση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Το εθνικό στοίχημα για έξοδο από την κρίση προϋποθέτει αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, σκληρή δουλειά απ’ όλους, μεγάλες θεσμικές τομές όπως απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.λπ., καθώς και αποτελεσματική εποπτεία στο τραπεζικό σύστημα για τη διοχέτευση της απαραίτητης ρευστότητας στην αγορά. Μόνο με ανάπτυξη θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας διεθνώς χωρίς κανένα πρόβλημα.
■ Υπάρχει κίνδυνος να πάνε χαμένες οι θυσίες που έκαναν όλο αυτό το διάστημα οι Έλληνες πολίτες;
Ειλικρινά πιστεύω ότι οι θυσίες και οι στερήσεις δεν θα πάνε χαμένες, παρ’ όλο που τα μέτρα που έχουν ληφθεί αφήνουν πληγές και δυσφορία στην ελληνική κοινωνία. Με τις αλλαγές και τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί, και που θα αποδώσουν από το 2011 και μετά, δίνουμε μάχη για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια οικονομία, απαλλαγμένη από βαρίδια του παρελθόντος.
Προς το τέλος του 2011 στις αγορές
■ Πόσο εύκολη βλέπετε τη δυνατότητα να βγει η χώρα στις αγορές για δανεισμό μέσα στο τρέχον έτος;
Δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς προβλέψεις μέσα σε τόσο ασταθές περιβάλλον. Οι εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη είναι καταιγιστικές. Πιστεύω όμως ότι η αποτελεσματική υλοποίηση των δεσμεύσεών μας για δημοσιονομική εξυγίανση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να βγούμε στις αγορές προς το τέλος του 2011 και μετά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου