Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ν.Δ.: Μετά το αντιμνημόνιο η συνταγματική αναθεώρηση

Η αναθεώρηση του Συντάγματος φαίνεται ότι θα είναι το νέο θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενόψει της αναμενόμενης πρότασης του Πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να υπάρξει εθνική συνεννόηση για να προχωρήσουν οι αλλαγές εκείνες που θα ανατρέψουν όλα όσα
μέμφονται σήμερα όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Το θέμα έθεσε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, όταν, μιλώντας στην Κ.Ο. της ΝΔ, την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι προτίθεται να θέσει θέμα συνταγματικής αναθεώρησης. Το επανέλαβε ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" της Κυριακής.
Αυτό, πιθανότατα, σημαίνει ότι η ΝΔ, μετά την κήρυξη ανενδότου κατά του μνημονίου, θα σηκώσει και τη σημαία της συνταγματικής αναθεώρησης, θέμα το οποίο χειρίσθηκε ως κυβέρνηση στις δύο θητείες της. Στην πρώτη κήρυξε αναθεωρητική την επόμενη Βουλή, θέτοντας τα προς αναθεώρηση θέματα και στη δεύτερη, μετά τις νικηφόρες, για την ίδια, εκλογές του 2007, προχώρησε σε μια ανούσια αναθεώρηση τον Μάϊο του 2008.
Τότε, το ΠΑΣΟΚ, δια του Γιώργου Παπανδρέου, είχε προτείνει να μην ολοκληρωθεί η αναθεωρητική διαδικασία, ώστε η σημερινή Βουλή να είναι αναθεωρητική. Επομένως και πριν απ΄ όλα ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, γιατί απέρριψαν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, την οποία καταψήφισε και ο ίδιος ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ.
Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνεται ότι πρόκειται για μέγιστη υποκρισία, όταν τίθεται, σήμερα, από την αξιωματική αντιπολίτευση, θέμα συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία θα γίνει σε πέντε χρόνια από σήμερα, ενώ αν είχε τηρήσει διαφορετική στάση θα μπορούσε η Βουλή να έχει ήδη συζητήσει τις αναθεωρητέες διατάξεις.
Θα πρέπει να εξηγήσει επίσης γιατί πριν από 2,5 χρόνια, δεν προώθησε εκείνες τις συνταγματικές αλλαγές που πιστεύει ότι θα έπρεπε να γίνουν και τις οποίες προτείνει τώρα. Η συνταγματική αναθεώρηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια τυπική διαδικασία νομοθετικής εργασίας της Βουλής, καθώς πρόκειται για τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, ο οποίος πρέπει να διαμορφώνεται με τρόπο που θα μπορεί να αντέχει στο χρόνο.
Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς οφείλουν, εφόσον έθεσαν θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος, να προσδιορίσουν επακριβώς και ποιες διατάξεις προτείνουν να αναθεωρηθούν και πως θεωρούν ότι πρέπει να διατυπωθεί το νέο κείμενο, ή αν προτείνει να περιληφθούν και νέα θέματα, να διατυπώσει δημοσίως τα νέα άρθρα.
Αν η ΝΔ δεν κάνει αυτά, μάλλον θα επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους οποίους θα πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, καθώς το προηγούμενο, το αντιμνημονιακό, κατέρρευσε στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ότι το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θα μπει σύντομα στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής αντιπαράθεσης, συμπεραίνεται και από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, επέλεξε να απαντήσει ο ίδιος στον κ. Σαμαρά, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, εκμεταλλευόμενος σχετική αναφορά του Προέδρου του Επιμελητηρίου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλά έριξε και το γάντι στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντάς του ότι δεν χρειάζεται να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα για να προχωρήσουν όλες οι σημαντικές αλλαγές στη χώρα. Θεωρώντας, έτσι, προσχηματική την προβολή ενός τέτοιου θέματος από τη ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου