Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Περί αναβολής της καταβολής της 3ης δόσης του δανείου

Tο μνημόνιο αποτυγχάνει
 
Του Δ.Γ.Παπαδοκωστόπουλου
 
Ο Δεκέμβριος είναι ο δυσκολότερος μήνας για το κράτος, με τις μεγαλύτερες δαπάνες. Τα όργανα άρχισαν από αυτόν το μήνα, με τους Αυστριακούς (ως κλητήρες των Γερμανών) να μας προειδοποιούν (αυτοί και όχι η τρόικα) ότι δεν θα μας δώσουν την 3η δόση (των 9 δις ευρώ) τον Δεκέμβριο αλλά τον Ιανουάριο του 2011.
Αυτό για τα κρατικά ταμεία είναι αυτοκτονία και το γνωρίζουν όλοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και στην Τράπεζα Ελλάδος, που βλέπουν κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο, να εκτινάσσονται οι απαιτήσεις. Οι δικαιολογίες των αρμοδίων στο υπουργείο Οικονομικών «περί τεχνικών λόγων» που επιβάλλουν την καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης, είναι μόνο δικαιολογίες που δεν έχουν καμία αξία.
Από την άλλη υπάρχει και μια αδήριτη πραγματικότητα, που μας προκαλεί να ανοίξουμε τα μάτια μας πριν να είναι αργά.
Το μνημόνιο φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν προχωρά. Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται ενώ ούτε και οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν. Οι αλλαγές στον ΟΣΕ αρχίζουν παραπέμπονται στις καλένδες, ενώ αντίστοιχη μοίρα φαίνεται να περιμένει και τις αλλαγές στις άλλες ΔΕΚΟ, που προωθούνται από ανθρώπους που δεν τις πιστεύουν. Οι αρμόδιοι υπουργοί επιχειρούν να ισορροπήσουν τις υποχρεώσεις της χώρας από το μνημόνιο με τις ανάγκες της κομματικής τους πελατείας… μη αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης.
Η ανάπτυξη βουλιάζει και οι ελάχιστοι πόροι που παράγονται στην οικονομία μεταφέρονται στους ξένους πιστωτές, ως απόρροια των υποχρεώσεων προς την τρόικα. Η φορολογία είναι υψηλή για όλους και δεν υπάρχει περίπτωση τουλάχιστον σύντομα να μειωθεί εξαιτίας των δομικών αλλαγών του φοροεισπρακτικού συστήματος.
Τα δημόσια έσοδα της χώρας παρουσιάζουν στο τέλος Οκτωβρίου μια υστέρηση της τάξης των 3 δισ. ευρώ, ενώ όλες οι φορο-επιδρομές (περαίωση, ημιυπαίθριοι κ.λ.π) δεν αποδίδουν. Η φοροδιαφυγή για άγνωστους λόγους παραμένει ταμπού για την κυβέρνηση, η οποία την κυνηγά με θεωρητικές εξαγγελίες και καταγγελίες των γιατρών του Κολωνακίου... Την ίδια στιγμή ο προκλητικός πλούτος κυκλώνει από παντού το λεκανοπέδιο της Αττικής, περιγελώντας τα εντεταλμένα όργανα όπως το ΣΔΟΕ, που ούτως ή άλλως βουλιάζουν στην διαφθορά
Την ίδια στιγμή οι έλληνες που πληρώνουν φόρους, βλέπουν το κράτος να κάνει κυριολεκτικά επιδρομή στην τσέπη τους γιατί δεν μπορεί να βρει χρήματα πουθενά αλλού. Αυτό σκοτώνει την αγορά και η απόδειξη είναι η επιδημία με τα κλειστά καταστήματα που απλώνεται από τα γυαλιστερά Βόρεια Προάστια στις «υπανάπτυκτες» δυτικές συνοικίες.
Και στις δύο περιπτώσεις η ζήτηση αφυδατώνεται, με αποτέλεσμα την ανεργία να αυξάνεται και τις επενδύσεις (ελλήνων η ξένων) να αποφεύγουν την χώρα μας.
Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι επαναλαμβάνει το εαυτό της των αρχών του τρέχοντος έτους. Όταν καθυστερούσε για πολλούς μήνες να πάρει μέτρα (μιλώντας για περίστροφα στο τραπέζι), με στόχο να μεταφέρει την ευθύνη αυτή στο «κακό» ΔΝΤ και στους ξένους που για σειρά ετών μας δάνειζαν.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου