Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινάει η αναδιάρθρωση του χρέους

Του Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ (Από την "Ισοτιμία")

Από τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων και των οργανισμών του Δημοσίου θα ξεκινήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντικαταστήσει με καινούργιους τίτλους τα ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους οι προηγούμενοι φορείς. Οι νέοι τίτλοι που θα εκδώσει το Δημόσιο θα κεφαλαιοποιούν τους τόκους και θα είναι
μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας. Επίσης, χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της αγοράς θα είναι το επιτόκιο των νέων ομολόγων.


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ανάλογη συμφωνία προετοιμάζεται και για τους τίτλους που βρίσκονται σήμερα στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Το ύψος αυτών των ομολόγων φτάνει τα 55,7 δισ. ευρώ, ενώ σημαντική συμμετοχή έχουν και οι κυπριακές τράπεζες.

Η αναδιάρθρωση του εσωτερικού χρέους αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση, η οποία έχει αρχίσει να πιέζεται ασφυκτικά από τις λήξεις ομολόγων που έχει τα επόμενα χρόνια. Περίοδος εξαιρετικά δύσκολη για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η διετία 2014-1015. Τα ομόλογα που καλείται να αναχρηματοδοτήσει εκείνη την περίοδο το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται στο ποσό των 179 δισ. ευρώ. Μέγεθος το οποίο τρομάζει από τώρα τους επικεφαλής της πλατείας Συντάγματος, αφού μόνο οι δαπάνες για τόκους που καλείται να πληρώσει το 2014 η χώρας μας φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Οι αντίστοιχες πληρωμές για το 2010 έφτασαν τα 13,2 δισ. ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 15,9 δισ. ευρώ. Προοίμιο της αναδιάρθρωσης του χρέους των ασφαλιστικών ταμείων και των Οργανισμών αποτελεί η επιμήκυνση για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης. Έχει «κλειδώσει» η επιμήκυνση Το θέμα της επιμήκυνσης έχει «κλειδώσει» για την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν ανώτεροι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και το μόνο που μένει είναι να αποκρυσταλλωθούν οι όροι της επέκτασης, το νέο επιτόκιο καθώς και αν η παράταση θα αφορά στο σύνολο του δανείου ή στις μελλοντικές δόσεις.

Το θέμα, ακόμη και αν δεν μπει επίσημα στην ατζέντα του Eurogroup και του Εcofin (σ.σ.: θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα και Τρίτη, 17 και 18 Ιανουαρίου), ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει την ευκαιρία να το συζητήσει στο περιθώριο των Συμβουλίων. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα τονίσει στους ομολόγους του την ανάγκη η επιμήκυνση να αφορά στο σύνολο των 110 δισ. ευρώ και να μην εξαιρεθούν τα ποσά που έλαβε η Ελλάδα το 2010. Τα ποσά που έχει λάβει μέχρι στιγμής η χώρα μας από τον μηχανισμό στήριξης φτάνουν στα 31,5 δισ. ευρώ και μέχρι τις 19 Ιανουαρίου θα έχει εκταμιευθεί και το τμήμα της τρίτης δόσης του δανείου που αναλογεί στην Ε.Ε. (6,5 δισ. ευρώ), για να φτάσουν συνολικά τα 38 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως η νέα περίοδος χάριτος για την εξόφληση του δανείου θα αρχίσει να τρέχει από τον Μάρτιο με την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισ. ευρώ. Η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ έως το 2024 θα φέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις στις δαπάνες για τόκους, οι οποίες αυξάνουν κατά 750 εκατ. ευρώ. Η πρόσθετη αυτή επιβάρυνση θα προκύψει στην περίπτωση που η Αθήνα επιλέξει η αποπληρωμή του δανείου να γίνει σε σταθερό επιτόκιο, το οποίο από 5,5% θα αυξηθεί σε 5,8% με την επιμήκυνση (σ.σ.: όσο δηλαδή και της Ιρλανδίας). Βέβαια το επιτόκιο με το οποίο σήμερα η Ελλάδα εξοφλεί τις υφιστάμενες δόσεις του δανείου είναι κυμαινόμενο 4% (σ.σ.: ισοδυναμεί με 5,5% σε σταθερό) και αυξάνει στο 4,3% με το νέο ορίζοντα εξόφλησης. Στην περίπτωση του κυμαινόμενου επιτοκίου η πρόσθετη επιβάρυνση των δαπανών για τόκους υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ.



Εταιρεία Επενδύσεων με βαρύ πυροβολικό 200 κρατικά ακίνητα

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ εταιρεία με 200 ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου συστήνει το Υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι η νέα εταιρεία να εισαχθεί σύντομα στο Χρηματιστήριο και να προσφέρει αξιόλογες μερισματικές αποδόσεις στους επενδυτές.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι ετήσιες αποδόσεις μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 10%. Ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το καταθετικό επιτόκιο, το οποίο σήμερα στις προθεσμίες κυμαίνεται από 4,5% έως 5,5%. Η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία θα αποτελέσει το νέο χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να συγκεντρώσει τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Μετά από χρόνια βαθιάς νάρκωσης η κρατική περιουσία έρχεται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού ενδιαφέροντος.

Το αεροδρόμιο του Ελληνικού

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Πρόκειται για μια έκταση 5.500 στρεμμάτων η αξιοποίηση της οποίας εδώ και αρκετά χρόνια σκοντάφτει στη γραφειοκρατία. Το project του Ελληνικού το χειρίζεται σήμερα ο εμπνευστής του fast track υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

Ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Qatar Investment Authority (QIA)), με την οποία από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για επενδύσεις (μεταξύ των οποίων και η έκταση του Ελληνικού), ύψους 5 δισ. ευρώ.

Πρόσφατα ο Χάρης Παμπούκης συναντήθηκε και με τους τρεις εμπλεκόμενους δημάρχους της περιοχής, δηλαδή του Ελληνικού, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας, με τους οποίους συζήτησε το θέμα των δημοτικών τελών που θα εισπράττει αναλογικά ο κάθε δήμος.

Τα σχέδια όμως της κυβέρνησης για την κρατική περιουσία δεν τελειώνουν στο Ελληνικό. Αρχίζουν από εκεί. Κατά τις πληροφορίες, στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής αποκρατικοποποιήσεων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα επεκτείνει τη λίστα των ακινήτων που θα τεθούν προς αξιοποίηση. Στην αρχική λίστα με τα 12 ακίνητα του Δημοσίου θα προστεθούν άλλα 180 περίπου.

Συνολικά και τα 200 ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου θα πάνε με τη διαδικασία του fast track. Πρόκειται για ακίνητα με υψηλές εμπορικές αξίες, τα οποία έχουν προταθεί να μπουν στη λίστα προς αξιοποίηση από τις τρεις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων του Δημοσίου: την εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ, την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Και τα 200 κρατικά ακίνητα θα αποτελέσουν το «βαρύ πυροβολικό» της Εταιρείας Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία που θα δημιουργήσει το Υπουργείο Οικονομικών και η οποία μετά από 12 μήνες λειτουργίας θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσει το κατώφλι του Χρηματιστηρίου.

Βέβαια, η εισαγωγή στο Χ.Α. αποτελεί το τελικό στάδιο αυτού του σχεδίου. Θα προηγηθούν:

1. Η πρόσληψη Συμβούλων τον επόμενο μήνα με τεχνογνωσία στα θέματα αξιοποίησης ακινήτων, οι οποίοι θα αναζητήσουν ιδιώτες επενδυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της επενδυτικής εταιρείας. Η εταιρεία θα έχει πολυμετοχική σύνθεση. Οι επενδυτές θα γνωρίζουν εξαρχής το μέγεθος της κρατικής έκτασης η οποία θα διατεθεί για εμπορική, οικιστική και τουριστική αξιοποίηση καθώς και αυτό που θα εκποιηθεί. Το Δημόσιο θα προσλάβει και νομικούς Συμβούλους προκειμένου να ξεμπλοκάρει ακίνητα και εκτάσεις που ενδεχομένως σήμερα να βρίσκονται σε ιδιότυπο καθεστώς (καταπατημένα κ.λπ.)

2. Η σύναψη συμφωνιών με τους ιδιώτες που θα δείξουν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων. Και για τα 200 ακίνητα το Δημόσιο θα δημιουργήσει μικρές εταιρείες με τους ιδιώτες, οι οποίες θα βρίσκονται υπό την ομπρέλα της «μαμάς» εταιρείας επενδύσεων που θα δημιουργηθεί. Στο Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι οι 200 «μικρές» συμφωνίες θα παράσχουν σημαντικό όφελος για το Δημόσιο, που θα κερδίζει από το τίμημα που θα καταβάλουν οι ιδιώτες επενδυτές για να μπουν στην εταιρεία. Το ποσοστό του Δημοσίου από αυτές τις συμφωνίες θα είναι μειοψηφικό, το οποίο όμως θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός Ταμείου από αξίες με αυξανόμενη απόδοση, το οποίο στη συνέχεια θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο δημιουργώντας ακόμη μια χρηματιστηριακή αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου