Αυτή τη φορά φαίνεται ότι είναι πολύ πιο εύκολο να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με την Κίνα για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Κίνα. Όταν πριν από ένα ακριβώς χρόνο το θέμα είχε διαρρεύσει στον τύπο (για να ακυρωθεί κατά την ταπεινή μας γνώμη) είχε ξεσηκωθεί σάλος στις διεθνείς αγορές και τα ελληνικά "σπρεντς" εκτινάχθηκαν στα ύψη και δεν λένε να κατέβουν ακόμα.
Η "Ισοτιμία" αναφέρεται στο θέμα στη σημερινή της έκδοση.
Της Κορίνας Σαμάρκου
Να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ετοιμάζεται το Πεκίνο. Ήδη ο άνθρωπος που αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία της Κίνας στην επόμενη αλλαγή κυβέρνησης, σε δύο χρόνια, κατέφτασε στην Ευρώπη με μία βαλίτσα γεμάτη με εμπορικές συμφωνίες και δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των ομολόγων και κατ’ επέκταση των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου. Ο Κινέζος αντιπρόεδρος Li Keqiang δήλωσε ότι το Πεκίνο θα στηρίξει έμπρακτα κατά τους επόμενους μήνες τους αδύναμους κρίκους του ευρώ.
Τα προβλήματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας δεν τρομάζουν την Κίνα όσο την τρομάζουν τα σενάρια περί κατάρρευσης των τιμών των αμερικανικών ομολόγων. Έχοντας τοποθετήσει τεράστιο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων του 2,6 τρισ. δολαρίων στους αμερικανικούς τίτλους, το Πεκίνο βιάζεται να επενδύσει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Γιατί μπορεί να αποκτήσει τα ομόλογα αυτά σε πολύ χαμηλές τιμές και μ’ αυτές τις κινήσεις αντισταθμίζει τον κίνδυνο που έχει αναλάβει στις ΗΠΑ και αντικρούει τις εσωτερικές αντιδράσεις.
Οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Κινέζους προχωρούν, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο Reuters. Η Αθήνα έχει εξασφαλίσει από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao βρέθηκε στη χώρα, τη δέσμευσή του για τη στήριξη της οικονομίας μέσω αγοράς ομολόγων, αν και ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε τη Δευτέρα να δώσει λεπτομέρειες ως προς την έκταση και το χρόνο των αγορών αυτών.
Είναι σαφές ότι η Κίνα επιταχύνει τις κινήσεις της, λαμβάνοντας πλέον έμπρακτα μέτρα για να στηρίξει την Ευρωζώνη. Στόχος της είναι να αποτρέψει την περαιτέρω απαξίωση των σημαντικών επενδύσεών της στην περιοχή αλλά και να προστατεύσει μια οικονομία που αποτελεί καθοριστικής σημασίας αγορά για τις εξαγωγές της.
Τις τελευταίες ημέρες του 2010, βλέποντας τις εντάσεις στην Ευρωζώνη να κλιμακώνονται και τα spreads να διευρύνονται παρά τη συμφωνία για τη διάσωση της Ιρλανδίας, η Κίνα επιχείρησε να στηρίξει το ευρώ με φραστικές παρεμβάσεις.
Διαπιστώνοντας ότι η αναταραχή στις αγορές εντεινόταν με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έκαναν το επόμενο σημαντικό βήμα. Λίγο πριν μεταβεί στην Ισπανία, ο Li έγραψε στην El Pais: «Η Κίνα είναι ένας υπεύθυνος, μακροπρόθεσμος επενδυτής στην Ευρώπη και ειδικά στις ισπανικές χρηματαγορές. Έχουμε εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ισπανίας. Αυτό έχει μεταφραστεί σε αγορές ισπανικών κρατικών ομολόγων, κάτι που σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον». Η δέσμευση του Πεκίνου, που ήδη κατέχει το 13% των κρατικών ομολόγων της Ισπανίας, ότι θα συνεχίσει να αγοράζει τα ομόλογά της ήρθε λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα που ήθελαν την Κίνα να ετοιμάζεται να τοποθετήσει 4-5 δισ. ευρώ στα πορτογαλικά ομόλογα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, οι Κινέζοι σκοπεύουν να επενδύσουν 6 δισ. ευρώ στα ισπανικά ομόλογα, όσα στα ελληνικά και τα πορτογαλικά μαζί. Τον περασμένο μήνα, και η Ουγγαρία είχε μιλήσει για το ενδιαφέρον της Κίνας να επενδύσει σε διάφορα projects στην περιοχή.
800 δισ. οι δανειακές ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών το 2011
Έως την άνοιξη ενδέχεται κατά τους αναλυτές να έρθει η δεύτερη και σοβαρότερη φάση της ευρωπαϊκής κρίσης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται στο πρώτο εξάμηνο του έτους να εκδώσουν ομόλογα ύψους 500 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 400 δισ. ευρώ θα πρέπει να αντλήσουν στο ίδιο διάστημα από τις αγορές ομολόγων οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Με τους Financial Times να κάνουν πλέον λόγο για έναν πόλεμο πιστωτών και δανειζόμενων και την πρώτη δημοπρασία εντόκων γραμματίων της Πορτογαλίας για το 2011 να προϊδεάζει για τις δυσκολίες που θα συναντήσουν τα προγράμματα δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών, το βρετανικό think tank Centre for Economics and Business Research δεν αποκλείει ακόμα και τη διάσπαση του ευρώ σ’ αυτή τη φάση της κρίσης, η οποία εκτιμάται ότι δεν απέχει παρά λίγες εβδομάδες.
Οι δανειακές ανάγκες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το σύνολο του 2011 ξεπερνούν τα 800 δισ. ευρώ, ακόμα και εάν υποτεθεί (όπως πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων οικονομολόγων) ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία δεν θα βγουν για δανεισμό στις αγορές ομολόγων πριν από τη λήξη του έτους. Γνωρίζοντας καλά ότι όσο περνά ο καιρός οι συνθήκες στις αγορές θα επιδεινώνονται ή έστω η αβεβαιότητα θα εντείνεται, οι περισσότερες κυβερνήσεις θα σπεύσουν τον Ιανουάριο να κάνουν τις πρώτες εκδόσεις ομολόγων, ελπίζοντας να κατοχυρώσουν τη ρευστότητα που θα τους επιτρέψει να κινηθούν στο υπόλοιπο διάστημα με περισσότερη άνεση, αλλά και να «κλειδώσουν» χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι το 10% των δανειακών αναγκών των ευρωπαϊκών χωρών θα επιχειρηθεί να καλυφθεί μέσα στον πρώτο μήνα του 2011, κάτι που προϊδεάζει για εντάσεις και αναταραχές στις αγορές.
Μία πρώτη γεύση έδωσε η δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων της Πορτογαλίας την Τρίτη, η οποία ήταν η πρώτη που επιχειρήθηκε από χώρα της περιφέρειας για το 2011. Οι διαθέσεις της αγοράς έγιναν σαφείς όταν η Λισαβόνα κλήθηκε να πληρώσει επιτόκιο 3,686%, έναντι του 2,045% που είχε πληρώσει σε αντίστοιχη δημοπρασία του περασμένου Σεπτεμβρίου. Πριν από ένα χρόνο, η χώρα πλήρωνε μόλις 0,592% για να δανειστεί στους έξι μήνες. Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας έφεραν σύννεφα πάνω από το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα, καθώς θεωρήθηκαν ενδεικτικά της κατάστασης που θα αντιμετωπίσει ο ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους την επόμενη Τρίτη, όταν θα επιστρέψει στις αγορές με την πρώτη δημοπρασία εντόκων γραμματίων μετά την παύση του Δεκεμβρίου. Και αυτό παρά τις πληροφορίες που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει κερδίσει κάποια πίστωση χρόνου από τους οίκους του εξωτερικού, έως το επόμενο κύμα υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας.
Παραδόξως, στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες για το 2011, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν το σκληρό ανταγωνισμό από τις ίδιες τις τράπεζές τους. Η Morgan Stanley έχει υπολογίσει τις ανάγκες χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών για το διάστημα 2011-2014 στα 1,4 τρισ. ευρώ. Από αυτά, τα 48 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα που θα πρέπει να βρουν οι ελληνικές, οι ιρλανδικές και οι πορτογαλικές τράπεζες, με το μερίδιο των ελληνικών να υπολογίζεται στα 9 δισ. ευρώ. Η αύξηση του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων δεν μπορεί παρά να συμπαρασύρει σε υψηλότερα επίπεδα και τα επιτόκια που αναγκάζονται να πληρώσουν οι τράπεζές τους για να δανειστούν.
Αυτή η διαρκής αναταραχή απειλεί, σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Jim Reid, να προκαλέσει βαθιές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων. Όπως δήλωσε στους Financial Times, υπάρχει κίνδυνος οι επενδυτές να επιστρέψουν στα ήθη που επικρατούσαν πριν από την άνθιση του δανεισμού και να γίνουν πολύ πιο επιλεκτικοί στο ποιους θα δανείζουν. «Στις παρυφές της χρηματαγοράς υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που δανείστηκαν χρήματα τα οποία δεν θα μπορούσαν στο παρελθόν και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσουν ξανά στο μέλλον να δανειστούν», εξηγεί ο αναλυτής.
Οι επενδυτές, εξάλλου, θεωρούν σχεδόν βέβαιη την προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε. μέσα στους πρώτους μήνες του έτους, παρά τις διαβεβαιώσεις της Λισαβόνας ότι έχει ακόμα πρόσβαση στις αγορές. Εφόσον αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε πολλοί πιστεύουν ότι και η πορεία της Ισπανίας είναι προδιαγεγραμμένη, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης της οικονομίας και των τραπεζών της στη γειτονική της χώρα.
Ο πόλεμος μεταξύ πιστωτών και δανειοληπτών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομία. «Οι πιστωτές θα σταματήσουν να παρέχουν χρήματα στις χώρες με αυξανόμενα χρέη. Αλλά και οι δανειζόμενοι ενδέχεται να μπουχτίσουν με την απαίτηση των πιστωτών τους για λιτότητα», γράφουν οι Financial Times. Και τότε, η ανάπτυξη που τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτήθηκε με δανεικά θα εκλείψει.
Από τα τέλη Φεβρουαρίου η νέα «περίοδος στρες»
Νέα περίοδος στρες θα αρχίσει για την ελληνική οικονομία αλλά και τον τραπεζικό κλάδο από τα μέσα Φεβρουαρίου, προειδοποιεί η Credit Suisse. Έως τότε θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου τριών τραπεζών (της Πειραιώς, της ATEBank και της Marfin Popular, με τους όρους της πρώτης να προκαλούν ήδη αναταράξεις στο χρηματιστήριο) και θα ανακοινωθούν δύο σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία, από αυτά που παρακολουθούν πιο στενά και οι ξένοι (πρόκειται για το δημοσιονομικό έλλειμμα του Δεκεμβρίου και την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δ΄ τρίμηνου του 2010).
Στη συνέχεια, στις 28 Φεβρουαρίου αναμένεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας που θα πραγματοποιήσει την τρίτη επιθεώρηση της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να αποφασίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Έως τις αρχές Μαρτίου οι τραπεζίτες θα έχουν αποκτήσει ολοκληρωμένη άποψη για τις επιδόσεις των τραπεζών τους κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010, ενώ στα μέσα του ίδιου μήνα αναμένεται και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του κλάδου.
Η συγκέντρωση τόσων γεγονότων μεγάλης σημασίας για την οικονομία και τις τράπεζες σε μια σχετικά μικρή χρονική περίοδο εντείνει την αβεβαιότητα, προειδοποιεί η Credit Suisse, συστήνοντας στους επενδυτές να αντιμετωπίζουν το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα με επιφυλακτικότητα κατά το διάστημα αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου