Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Οι φιλόδοξοι στόχοι της κυβέρνησης για το 2011

Του Βασίλη Μούρτη
Πολλούς και φιλόδοξους στόχους έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2011, όμως αυτό που προέχει, σύμφωνα και με τις οδηγίες του πρωθυπουργού προς τα μέλη της κυβέρνησης, είναι η πιστή τήρηση όσων προβλέπονται στο μνημόνιο, από το οποίο δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή απόκλιση.



Αυτό ισχύει περισσότερο για το πρώτο τρίμηνο, διάστημα στο οποίο θα κριθεί αν θα εκταμιευτεί η τέταρτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα. Το διάστημα αυτό αναμένονται πολλές και σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, οι οποίες ενδεχομένως να θέσουν σε δοκιμασία για μια ακόμα φορά τη συνοχή της Κ.Ο., όπως μπορεί να συμβεί με το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως έχει φροντίσει να περιορίσει τους κινδύνους, διαμηνύοντας στους υπουργούς να εγκαταλείψουν την τακτική του κατεπείγοντος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου και τελικά τη διαγραφή του.
Η αρχή στο νομοθετικό έργο θα γίνει με το νέο επενδυτικό νόμο, με τον οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καλύψει το κενό στο αναπτυξιακό σκέλος της πολιτικής της, αν και όπως παρατηρούν κάποια κυβερνητικά στελέχη «η ανάπτυξη δεν διατάσσεται» ή δεν επέρχεται «πατώντας ένα κουμπί». Η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα αρχίσει στις 3 Ιανουαρίου και θα γίνει σε τρεις συνεδριάσεις, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον τρεις θα είναι και οι συνεδριάσεις στην Ολομέλεια.
Ανάπτυξη
Η ανάπτυξη και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας είναι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης για το 2011. Για το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλή είπε ότι θα είναι ο τελευταίος χρόνος λιτότητας και από το 2012 θα αρχίσει η ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός στηρίζει την αισιοδοξία του σε κάποια στοιχεία της γενικότερης οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, παρά την κρίση υπάρχουν κάποια θετικά δείγματα. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 24%. Τον ίδιο μήνα, ο τζίρος της ελληνικής βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 13,7%, ενώ οι παραγγελίες στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 9,6%. Αυτό που είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι ότι οι παραγγελίες από το εξωτερικό για ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 42% τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, το διάστημα αυτό θα γίνει προσπάθεια να ενισχυθεί η ρευστότητα μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Εξέχουσα θέση στον προγραμματισμό της κυβέρνησης κατέχει το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», υπό τον φόβο, πάντως, μιας ενδεχόμενης «συντεχνιακής συμπεριφοράς» κάποιων βουλευτών, ίσως και του κυβερνώντος κόμματος.
Προς εφαρμογή τίθεται και η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι προμήθειες του Δημοσίου, οι οποίες θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, με στόχο να χτυπηθούν η σπατάλη και η διαφθορά.
Επίσης θα προωθηθεί η απλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, για να απαλλαγεί από την περιττή γραφειοκρατία, ώστε να μην αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Βεβαίως, εδώ είναι πιθανό να αντιδράσει η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία έχει διαμηνύσει ότι δεν θα διστάσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Στις προθέσεις και στους στόχους της κυβέρνησης είναι και η «πλήρης αλλαγή» του πλαισίου εντός του οποίου λειτουργούν οι συνεταιρισμοί και, κυρίως, το συνεταιριστικό κίνημα, το οποίο δεν προσέφερε τα αναμενόμενα στην αγροτική οικονομία. Σαφής είναι η προτεραιότητα που θα δοθεί στις «πράσινες επενδύσεις», κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο πλαίσιο της «πράσινης πολιτικής» θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας μέσω παρεμβάσεων στα κτίρια, ώστε να γίνουν πιο «πράσινα».
Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν ταυτόχρονα και τα συναφή επαγγέλματα. Για το 2011 προβλέπονται παρεμβάσεις σε 60.000 και το 2012 σε 90.000 κτίρια.
Νομοθετικές πρωτοβουλίες Σημαντικές αναμένεται να είναι και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες στο θεσμικό επίπεδο, με σημαντικότερες από αυτές το νέο εκλογικό νόμο, την αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» και την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Με το νέο εκλογικό νόμο εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των βουλευτών σε 200, αλλά αυτό χρειάζεται τη στήριξη και της ΝΔ. Επίσης αναμένονται ρυθμίσεις σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, η διεξαγωγή των οποίων μπορεί να επιλύει σημαντικά ζητήματα, χωρίς να χρειάζεται η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Σχετικά με το κοινωνικό κράτος, για την κυβέρνηση αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα» η πλήρης εφαρμογή των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας, η ένταξη μονάδων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία και η γενικευμένη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στις προτεραιότητες και τα μέτρα το «κράτος στην υπηρεσία του πολίτη», με Ηλεκτρονικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών παντού, ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, κάρτα πολίτη για συναλλαγές, ενιαίο μισθολόγιο, κάρτα καταγραφής αποδείξεων, για να διευκολύνεται ο πολίτης και να αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή.__

"Ισοτιμία" 29 Δεκεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου