Του Βασίλη Μούρτη
(από την "Ισοτιμία")
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως… το «τρίμηνο του διαβόλου, το πρώτο τρίμηνο του 2011. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα κριθούν σχεδόν τα πάντα. Και πριν απ΄ όλα θα
κριθεί ποιος θα κερδίσει στη μάχη που άρχισε από την Πέμπτη, με τις αποφάσεις του υπουργικού Συμβουλίου και πρωτίστως την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αντιπαρατεθεί με τον εαυτό του, σε έναν αγώνα που μοιάζει με αγώνα ζωής και θανάτου.
κριθεί ποιος θα κερδίσει στη μάχη που άρχισε από την Πέμπτη, με τις αποφάσεις του υπουργικού Συμβουλίου και πρωτίστως την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αντιπαρατεθεί με τον εαυτό του, σε έναν αγώνα που μοιάζει με αγώνα ζωής και θανάτου.
Μέσα στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου να κριθεί αν θα περάσουν όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, καθώς θα πλήξουν τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και αυτό ήταν κάτι που τονιζόταν από κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, το βράδυ της Πέμπτης. Τα στελέχη αυτά εμφανίσθηκαν ανήσυχα για την έκβαση αυτής της αναμέτρησης, διαβλέποντας τον κίνδυνο μιας οδυνηρής ήττας της κυβέρνησης και, επομένως, του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, με απρόβλεπτες συνέπειες. Το ρίσκο που ανέλαβε η κυβέρνηση, όπως ανέφεραν, είναι πολύ μεγάλο, το ίδιο και το πολιτικό στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ.
Στο ίδιο διάστημα θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να πείσει τους δανειστές της χώρας ότι το μνημόνιο εφαρμόζεται κατά γράμμα, ώστε να εξασφαλίσει την τέταρτη δόση του δανείου, η οποία, όπως φάνηκε κατά τις επαφές του Πρωθυπουργού με τον Ντομινίκ Στρος Καν, τον Όλι Ρεν και τον Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και του υπουργού Οικονομικών στο ΕΚΟΦΙΝ και το Γιουρογκρουπ, δεν ήταν καθόλου διασφαλισμένη.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση έσπευσε να φέρει κατεπειγόντως στη Βουλή τέσσερα πολύ σημαντικά νομοσχέδια, τα οποία θα ψηφιστούν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ώστε η «τρόϊκα» να πεισθεί ότι τουλάχιστον η κυβέρνηση είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που ανέλαβε.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης με τις οποίες επέρχονται σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στα μισθολογικά, όχι μόνο στις ΔΕΚΟ αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, προκαλούν ήδη αντιδράσεις στις τάξεις της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των συνδικαλιστών του Κινήματος. Ήδη η ΠΑΣΚΕ στον τομέα των συγκοινωνιών αποσχίσθηκε από τον κορμό του κυβερνώντος κόμματος.
Από την πλευρά των βουλευτών υπάρχει μεγάλη ενόχληση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δείχνει να έχει προσχωρήσει στη γνωστή νεοφιλελεύθερη άποψη ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ευθύνεται το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Την άποψη αυτή υποστήριζε επί δύο τουλάχιστον δεκαετίες, από διάφορες θέσεις, ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας και όλοι σχεδόν οι
Διοικητές της, όπως ο αείμνηστος Δημήτρης Χαλκιάς. Οι ίδιοι βουλευτές επικαλούνται μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία, κόστος, για την ανταγωνιστικότητα, το οποίο προέρχεται από το περιθώριο κέρδους, είναι πενταπλάσιο εκείνου που προέρχεται από τους μισθούς.
Πολλά ήταν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία δεν απέκλειαν ότι εφαρμοζόμενα τα μέτρα, τα οποία αποφασίσθηκαν προχθές, να προκαλέσουν αλυσίδα πολιτικών εξελίξεων και σημείωναν με ανησυχία τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της MRB, όπου η διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της ΝΔ έχει μειωθεί περισσότερο από 50%.
Και καθώς αναμένονται μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων, το κλίμα που θα δημιουργηθεί στην κοινωνία θα είναι εκρηκτικό, κάτι που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις.
Στην περίπτωση αυτή και εφόσον τα μέτρα δεν γίνονται αποδεκτά από την κοινωνία, τα ίδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, προκειμένου να επιλέξει ο ίδιος ο λαός τη λύση στο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
Το κλίμα στην κυβέρνηση, πάντως, δεν είναι και τόσο καλό, όπως φάνηκε και από τις συζητήσεις μελών της με δημοσιογράφους, ενώ την απαισιοδοξία τους εξέφραζαν ακόμα και συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου. Χαρακτηριστική ήταν η φράση συνεργάτη του Πρωθυπουργού, που είπε ότι «αν αντέξουμε μέχρι τον Μάρτη, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο».
Αυτό σημαίνει ότι αφενός η κυβέρνηση θα έχει αντέξει πολιτικά, άρα θα έχει περισσότερες πιθανότητες να εξαντλήσει την τετραετία. Δεύτερο, ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα αντέξουν σε αυτό το διάστημα, στο οποίο αναμένεται να υπάρξει και έκρηξη της ανεργίας, θα αρχίσουν να ανακάμπτουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον απαισιόδοξο σύμβουλο του κ. Παπανδρέου, αναμένεται να αρχίσει η ανάκαμψη και της ελληνικής οικονομίας. Έσπευσε, όμως, να προσγειώσει τους συνομιλητές του, λέγοντας ότι «μη περιμένετε θαύματα, απλά θα αρχίσει η ανάκαμψη», προβλέποντας ότι αυτό θα γίνει με αργούς, σχετικά, ρυθμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου