Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Άνοιγμα στα Βαλκάνια από τη ΔΕΗ

Ο Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, μιλάει στην «Ι»

Του Χρίστου Τσατσαρώνη
Ήρεμος, προσιτός, άνθρωπος που ακούει όλες τις απόψεις αλλά και που παίρνει μαζί με το επιτελείο του τις δύσκολες
αποφάσεις, ο Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ξεδιπλώνει τα σχέδια για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ. Η επιχείρηση μετεξελίσσεται από μονοπώλιο δεκαετιών σε ισχυρό παίκτη στην αγορά ενέργειας. Μπορεί ο φτηνός λιγνίτης να αποτελεί το ισχυρό πλεονέκτημά της, αλλά είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ανταλλαγή μονάδων με άλλες χώρες, περιμένοντας την τελική λύση που ενδιαφέρει άμεσα και τους ιδιώτες ανταγωνιστές της. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει τα επόμενα 3 χρόνια να επενδύσει πάνω από 5 δισ ευρώ (!) σε νέες λιγνιτικές μονάδες και σε μονάδες ΑΠΕ. Πρόκειται για τις μόνες βέβαιες μεγάλες επενδύσεις και μάλιστα από αμιγώς ελληνική επιχείρηση και χωρίς... fast track.
Είστε ικανοποιημένος από τη λύση που δόθηκε ώστε να γίνουν βήματα με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας;
Κατ’ αρχάς τελική λύση δεν έχει δοθεί, βρισκόμαστε ακόμα, η κυβέρνηση δηλαδή βρίσκεται ακόμα σε διαπραγματεύσεις. Πάντως ο βασικός άξονας, ο οποίος έχει προσδιοριστεί στην ανταλλαγή ενέργειας σταθμών μεταξύ της Ελλάδας και κάποιας ξένης χώρας, νομίζω ότι είναι η λιγότερο επώδυνη λύση για τη ΔΕΗ. Άρα υπ’ αυτή την έννοια ναι, είμαι ικανοποιημένος.
Βοηθάει ουσιαστικά η ανταλλαγή μονάδων με άλλες χώρες τη ΔΕΗ;
Το άνοιγμα της αγοράς θα φέρει συρρίκνωση της δραστηριότητας της ΔΕΗ, εκ των πραγμάτων. Άρα μ’ αυτό το δεδομένο είναι σαφές ότι μία από τις λύσεις είναι να ανοιχτεί σε άλλες αγορές. Αυτό εξάλλου έχουν κάνει όλες οι αντίστοιχες ηλεκτρικές εταιρείες στην Ευρώπη με την απελευθέρωση της αγοράς στις χώρες τους. Άρα η ανταλλαγή των σταθμών θα μπορέσει να δώσει μια ευκαιρία στη ΔΕΗ να το πράξει αυτό. Αλλά δεν είναι δεδομένο αυτό για να μην το έχει κάνει μέχρι τώρα η ΔΕΗ, δεν θα είναι εύκολο. Παρά ταύτα δίνει μια προοπτική.
Ποιες λιγνιτικές μονάδες πρόκειται ν’ ανταλλαγούν και με ποιες χώρες και εταιρείες; Έχουμε κάποιο αρχικό σχέδιο;
Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει, το πλάνο είναι ακόμα υπό συζήτηση όσον αφορά και τις μονάδες. Αλλά όσον αφορά το με ποιους θα γίνει η ανταλλαγή, αυτό θα γίνει μέσα από έναν διαγωνισμό. Έχουμε κάποιες ενδείξεις ενδιαφέρουσες. Δεν θα ήθελα ν’ αναφερθώ σε συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά έχει εκφραστεί κάποιο ενδιαφέρον, κυρίως από γειτονικές χώρες. Το άνοιγμα της ΔΕΗ είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα στη Γερμανία ή στη Γαλλία. Κυρίως, θα έλεγα, προτεραιότητα έχουν χώρες όπου έχουμε ήδη διασυνδέσεις.
Οι 6 μεγάλες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, έχουν μπει και σε ποιο βαθμό στο σύστημα; Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι ιδιώτες επιχειρηματίες, που μιλούν για άνισο ανταγωνισμό σε σχέση με τη ΔΕΗ;
Κοιτάξτε, οι μονάδες κατ’ αρχήν μπαίνουν σιγά-σιγά. Τώρα έχουν μπει μερικές και θα μπουν ακόμα άλλες δύο στο μέλλον. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι το εξής: είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον ο λιγνίτης είναι φτηνότερος από το φυσικό αέριο. Η μείωση της ζήτησης που παρουσιάστηκε την τελευταία διετία είχε κυρίως επίπτωση στην είσοδο των μονάδων φυσικού αερίου, διότι όντας οι λιγνιτικές πιο φτηνές, μπαίνουν πρώτες στο σύστημα. Άρα αν μείνει κάτι απ’ έξω, θα είναι το φυσικό αέριο.
Και δεν αφορά αυτό μόνο τους ανταγωνιστές, αλλά και τις δικές μας μονάδες φυσικού αερίου. Άρα, εκεί υπάρχει το πρόβλημα, στην αγορά. Εννοείται ότι και η προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά της Commission και όλη η κουβέντα που γίνεται γύρω από το λιγνίτη για να δοθεί δηλαδή ένα κομμάτι από τη λιγνιτική παραγωγή στους ιδιώτες, στοχεύει να καλύψει αυτό το θέμα.
Τώρα πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, θα πρέπει να το δούμε. Προφανώς θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί θα βοηθήσει και τον ανταγωνισμό γενικότερα. Αλλά έχει σημασία να εξετάσουμε τους όρους με τους οποίους θα γίνει αυτό. Βέβαια με την ανταλλαγή, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, είναι προφανές ότι πιθανότατα θα έχουμε και κάποιους νέους που θα μπουν στην αγορά, εφόσον ενδιαφέρονται, με την έννοια ότι θα είναι από το εξωτερικό.
Τι επενδύσεις σχεδιάζει η ΔΕΗ σε παραδοσιακές μονάδες ή σε μονάδες ΑΠΕ;
Έχουμε δυο νέες μονάδες φυσικού αερίου, σχεδιάζουμε και δυο νέες λιγνιτικές σύγχρονης τεχνολογίας. Το μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση την επόμενη 5ετία είναι εκείνο των ΑΠΕ, στο οποίο η ΔΕΗ δεν έχει κάνει πολλά μέχρι σήμερα. Από τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ η ΔΕΗ σήμερα έχει περίπου 8% σ’ αυτόν τον τομέα, τον οποίο πραγματικά θέλουμε ν’ αναπτύξουμε. Συνολικά την επόμενη τριετία η ΔΕΗ θα επενδύσει περί τα 5 δισ. ευρώ σε νέες μονάδες.
Ειδικότερα όσον αφορά τις ΑΠΕ, είναι αν θέλετε κι ένας από τους λόγους που με επέλεξαν, καθότι στόχος είναι να αναπτυχθούν οι επενδύσεις αυτές σε μεγαλύτερο βαθμό.
Θα δώσουμε έμφαση σε έργα από την πολύ μικρή κλίμακα μέχρι την πολύ μεγάλη. Δηλαδή θα κάνουμε όλη τη γκάμα έργων στις ΑΠΕ μέσω δικών μας επενδύσεων, εξαγορών και συνεργασιών. Ήδη συνεργαζόμαστε με την EDF για την ανάπτυξη μεγάλων έργων σε διάφορα σημεία της χώρας, αρχίζοντας μ’ ένα υβριδικό στην Κρήτη και επίσης με κάποια σχετικά μεγάλα έργα, περίπου 250 MW στη Φλώρινα.
Συζητήσεις για το 49% της επένδυσης της Iberdrola στο Βόρειο Αιγαίο.
Υπάρχει άλλη συνεργασία;
Το κομμάτι των συνεργασιών προχωρεί. Στο μεγάλο έργο, το οποίο έχει προωθήσει η εταιρεία Ρόκας θυγατρική της Iberdrola για τη διασύνδεση με Λήμνο, Χίο και Μυτιλήνη ισχύος 700 MW, θα συμμετάσχουμε με σημαντικό ποσοστό. Έχουμε συμφωνήσει με την Ρόκας. Άρα επιδιώκουμε στα μεγάλα έργα να έχουμε συμμετοχή, να κάνουμε συνεργασίες.
Δηλαδή τι συμφωνήσατε;
Η συμμετοχή μας αρχικά λέγαμε να είναι στο 30%. Τώρα συζητάμε για το 49%.Άρα κοιτάζουμε να είμαστε στα μεγάλα έργα, αλλά παράλληλα -και αυτό πιστεύω ότι είναι ιδιαιτερότητα της ΔΕΗ και της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ- θέλουμε και τα πολύ μικρά έργα. Ολοκληρώσαμε τώρα έργα μικρού μεγέθους, 2-3 MW, σε διάφορα νησιά και επιδιώκουμε να κάνουμε κι ένα μικρό υβριδικό στη Γαύδο.
Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας ν’ αλλάξει ώστε η ΔΕΗ να γίνει μια πιο σύγχρονη επιχείρηση;
Είναι σαφές ότι η ΔΕΗ τα επόμενα δυο χρόνια θα είναι μια άλλη επιχείρηση. Οι αλλαγές που θα επέλθουν σ’ αυτό το χρονικό διάστημα θα είναι πραγματικά κοσμογονικές για την επιχείρηση.
Αυτό που θα ήθελα να πω σχετικά με τη ΔΕΗ είναι ότι πραγματικά έχει εξαιρετικά στελέχη. Είναι μια από τις λίγες επιχειρήσεις στην Ελλάδα με τέτοια τεχνογνωσία.
Αληθεύει ότι έχετε παραιτηθεί πολλές φορές. Θα... παραιτηθείτε ξανά;
Δεν έχω παραιτηθεί καμία φορά, κ. Τσατσαρώνη, και ελπίζω να συνεχίσω την προσπάθειά μου για αρκετά μεγάλο διάστημα ακόμα.
Όλη η συνέντευξη στην ιστοσελίδα της «Ι», www.isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου